Muzeul Carsium Harsova – Obiective turistice Dobrogea

Muzeu Carsium Harsova
Muzeu Carsium Harsova - locatie actuala

Muzeul Carsium Harsova – Obiective Turistice Dobrogea

Muzeul Carsium Harsova - Obiective  turistice Dobrogea - cartea de onoare
cartea de onoare a muzeului Carsium Harsova 
Muzeul Carsium Harsova - Obiective  turistice Dobrogea - semnaturi carte de aur
semnaturi cartea de onoare muzeu carsium harsova

 

 

 

 

 

 

 

Muzeul Carsium Harsova - Obiective  turistice Dobrogea - actuala cladire
Muzeu Carsium Harsova – locatie actuala

Profil : Muzeul ilustrează, cu cele mai reprezentative descoperiri de la Hârşova şi împrejurimi, dezvoltarea civilizaţiei materiale şi spirituale din spaţiul dunărean, începând din neolitic şi până la începutul epocii moderne.

 

Sunt expuse piese cu valoare deosebită, unele prezentate în expoziţii internaţionale sau naţionale, tipice culturilor neolitice (Hamangia, Gumelnita), culturii epocii metalelor, civilizaţiei romane, romano-bizantine şi medievale la Dunărea de Jos. Secţie a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.

Scurt istoric. 

Muzeul de la Hârşova a fost organizat de învăţătorul Vasile Cotovu fiul lui Ioan Cotovu întemeietorul şcolii de stat din oraş, în primii ani ai secolului al XX-lea, în clădirea vechii şcoli.

Muzeul a fost rezultatul strădaniei dascălului, a copiilor şi locuitorilor oraşului, care au adunat de-a lungul timpului fragmente de inscripţii, vase şi fragmente, monede, tablouri, roci, costume populare.

scoala veche harsova

La 1 mai 1904, aflată într-un voiaj pe Dunăre, Familia Regală a vizitat şcoala şi cu acest prilej a avut loc şi inaugurarea muzeului. La 1 august 1911 ziarul Dobrogea

Nouă nota că acesta se dezvoltă şi tinde să devină treptat un bogat muzau al intregii Dobroge.

Repede atrage atenţia specialiştilor. Aici găseşte Vasile Pârvan fragmentul din inscripţia de fundare a castrului (103 d.Hr.) împreună cu alte inscripţii pe care le publică, iar geologul I. Simionescu, preşedinte al Academiei Române semnalează o valoroasă colecţie de roci. În anii primului război mondial muzeul este distrus în cea mai mare parte.

 

În ianuarie 1921 „Muzeul Regional Hârşova” este redeschis în locuinţa proprie a fondatorului dar adevărata inaugurare se va face, după cum reiese din placa de marmură pusă cu această ocazie, la 29 mai 1926 în prezenţa regelui Ferdinand şi a reginei Maria. Pragul sau a fost trecut de personalităţi ale vieţii culturale şi politice româneşti interbelice. Continuă să fiinţeze şi după pensionarea lui V. Cotovu în anul 1928.

După moartea sa, în primii ani ai regimului comunist, soţia acestuia donează Muzeului din Constanţa restul exponatelor care au mai rămas, iar muzeul este desfiinţat. Cea mai mare parte din colecţii au fost însă achiziţionate de diverşi cetăţeni. Piesele arheologice vor duse la muzeul din Constanţa, iar colecţiile de artă, etnografică, geologică, fotografică, sunt împrăştiate.

Muzeul Carsium Harsova – Obiective Turistice Dobrogea

După 1975 a fost reluată ideea reînfiinţării muzeului de la Hârşova şi pe măsură ce au început cercetările, în aşezarea neolitică, în anul 1985, în necropolele, aşezarea civilă ori fortificaţiile antice, în anii 1987 – 1989 şi mai ales după 1993, ca urmare a cantităţii uriaşe de materiale arheologice de importanţă excepţională, aceasta a devenit o necesitate imperioasă.

Acţiunea de redeschidere a muzeului s-a desfăşurat cu mare greutate. în 1985 a început reorganizarea muzeului în jurul unei expoziţii în cadrul Casei pionierilor.

Din anul 1987, ca urmare a creşterii fondului de materiale adunate, s-a organizat „Expoziţia arheologică a oraşului”, înzestrată în 1990 cu vitrine corespunzătoare, prin bunăvoinţă Muzeului Naţional de Istorie a României Bucureşti, care desfăşura ample lucrări de cercetare arheologică la Hârşova.

 

În anul 2000 Consiliul local pune la dispoziţia Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa imobilul actual în scopul deschiderii muzeului.
Regele Mihai la Harsova

După ample lucrări de reparaţii şi amenajări (în 2005 Ministerul Culturii şi Cultelor aviza funcţionarea Muzeului Carsium că secţie a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa), la 1 februarie 2006 Muzeul Carsium Hârşova a fost deschis publicului, iar la 23 aprilie, în acelaşi an, a avut loc ceremonia de inaugurare cu participarea Regelui Mihai şi a Reginei Ana, a unor personalităţi ale vieţii cultural-ştiinţifice din ţara.

 

Strategie muzeala şi de cercetare.

Activitatea Muzeului „Carsium” se axează pe două direcţii principale: prezentarea rezultatelor cercetărilor arheologice de la Hârşova din ultimele decenii, deosebit de valoroase pentru istoria şi muzeografia românească, pe de o parte, şi să contribuie la educarea locuitorilor oraşului, în scopul cultivării unei noi atitudini faţă de mărturiile trecutului, indiferent de mărimea acestora, starea de conservare sau materialul din care este confecţionat, pe de altă parte; asigurarea cadrului logistic pentru dezvoltarea cercetării arheologic la Hârşova, într-o concepţie modernă, degrevând astfel instituţiile centrale de această responsabilitate.

 

Vechimea instituţiei, expoziţia cu materiale de importantă deosebită pentru istoria românească dar şi cea europeană, dar nu în ultimul rând faptul că a fost redeschis de fiecare dată de Regii României, fac din acest muzeu mic o instituţie mare în peisajul muzeografic şi turistic la intrarea în Dobrogea.

Totuşi dacă am vorbit de inagurări, redeschideri şi tăieri de panglici, ar trebui să vorbim şi de cei fără de care aceste lucruri nu ar fi fost posbile.

A fost nevoie de multa muncă de cercetare,de arheologie, de conservare şi întreţinere. Este cazul să amintim aici pe cercetătorul Constantin Nicolae care aproape întreagă viaţă şi-a dedicat-o investigaţiei şi care, a făcut eforturi supraomeneşti pentru redeschiderea Muzeului.

Contact 

Adresă : Str. Revoluţiei nr. 27, Hârşova, jud. Constanţa

http://www.minac.ro/muzeul-carsium-harsova.html

Tel. 0241/871.033
(persoană de contact dr. Constantin Nicolae, cercetător
).
muzeu_carsium@digital-net.ro
Program : 8:00 – 18:00, luni închis.

 

 

Proiectul „O uniune transfrontalieră în umbra istoriei”, ce va fi realizat cu fonduri europene, proiect în care alături de Primăria Hârșova parteneri sunt Muzeul de Istorie Națională și Arheologie (MINA) Constanța, Municipalitatea Krushary și Muzeul Regional de Istorie Dobrich din Bulgaria cuprinde mai multe componente: asfaltare străzi ce leagă Școala Veche (viitorul muzeu) de Cetatea Carsium; achiziționarea unor biciclete ce vor fi utilizate de vizitatorii muzeului, pentru a se deplasa la Cetate (aflată, de asemenea, într-un proiect de reabilitare); reabilitarea clădirii ,,Școlii Vechi” și ,,Casa Pedagogului”.

În cadrul acestui proiect, Școala Veche „Vasile Cotovu” din Hârșova va fi restaurată și redată publicului ca Muzeu Regional.

La sfârșitul lucrărilor de refacere a școlii vechi, toate piesele din actualul Muzeu Carsium vor fi aduse aici și expuse publicului larg.

Citește mai multe despre acest proiect aici. Lucrarile avanseaza iar Scoala Veche devine Muzeu Regional

Citește și despre Cetatea Carsium. Cetatea Carsium Harsova – este unul dintre principalele obiective turistice din Dobrogea.

Cetatea Carsium Harsova

Lista punctelor de interes – Top 12 obiective turistice din Harsova.

Top 12 obiective turistice din Harsova

Distribuie: