Tell Harsova – istoria localitatii de 7.000 de ani

Imagine preluat? din Cronica Cercet?rilor Arheologice din România, Campania 2016. Raportul nr. 33 Tell Harsova
Imagine preluată din Cronica Cercetărilor Arheologice din România, Campania 2016. Raportul nr. 33

Tell-ul de la Harsova – istoria localitatii incepe acum 7.000 de ani.

Tell Harsova
Sursă: HARSOVA. VIVRE AU BORD DU DANUBE

 

 

dr. Constantin Nicolae, cercetător:

Hârșova este o localitate cu vechime de șapte milenii. În partea de sud-est a localității, pe malul Dunării, se găsește o așezare neo-eneolitică dezvoltată sub forma unei ridicături de cca. 12 m ca urmare a distrugerii și refacerilor succesive a locuințelor din lut.

Cercetările de aici au identificat o comunitate umană care s-a ocupat cu vânătoarea, pescuitul, cultivarea pământului și creșterea animalelor. Au fost identificate, prin cercetări, schimburi comerciale cu comunități de pe spații mult mai îndepărtate.

Epocile următoare sunt bine ilustrate. Pe vatra localității se găsesc mai multe așezări de epoca bronzului și fierului. În antichitate, comunitățile de aici au cunoscut cea mai mare dezvoltare. Acestea s-au aflat în strânsă legătură cu orașele de pe litoralul vestic al Mării Negre (Histria și Tomis, cu deosebire).

Ce este un Tell?

Tell-ul este o colină artificială formată din ruinele unor așezări antice. Așadar se presupune că încă din Epoca de piatră localitatea a fost locuită neîntrerupt. În urma săpăturilor au fost descoperite stratificat resturi de locuințe și lemn ars, dar și alte obiecte ce constituie  dovezi de locuire din Cultura Boian și cultura Gumelnița.

La Hârșova au fost făcute descoperiri arheologice din epoca Neolitic, eneolitic.Tell-ul de la Harsova – istoria localitatii incepe acum 7.000 de ani.

Situl se află în zona de SE a oraşului, între vestigiile cetăţii Carsium şi platforma industrială. Încă nu au fost determinate în întregime limitele tell-ului dar se presupune că ar fi unul dintre cele mai mari ca suprafață din țară, între 15.000  si 20.000 de metri pătrați.

 Cronica Cercetărilor Arheologice din România, Campania 2010. Raportul nr. 24 Harsova Tell
Sursă: Imagine preluată din Cronica Cercetărilor Arheologice din România, Campania 2010. Raportul nr. 24 Harsova Tell

 

Surse :

Istorie Hârșova

Hârșova, sat eneolitic

Repertoriul Arheologic Naţional (RAN) Tell Hârșova

Cronica cercetărilor arheologice din România 1938- 2012 

Înainte de a vizita acest obiectiv turistic îți recomandăm să vizitezi: Muzeul Carsium Hârșova

 

 

Distribuie: