Top 12 obiective turistice din Harsova

Obiective Turistice Harsova - Atractii Judetul Constanta

Top 12 obiective turistice din Harsova. Hârșova este o localitate cu o vechime de 7 milenii,care în antichitate s-a numit Carsium. Dacă ești pasionat de istorie, înainte de a citi acest articol îți recomandăm să citești Istoria Hârșovei. Orașul este situat pe malul drept al Dunării, în partea de Nord-Vest al Județului Constanța. Hârșova oferă peisaje superbe, are o bogată floră și faună, arii protejate de interes național din categoria: situri arheologice, rezervație naturală de geologic și geomorfologic.

Sursă foto: NelStill Video Production. Fotografia nu poate fi folosită fără acordul proprietarului. ( www.nelstill.com )

Top 12 obiective turistice din Harsova

Cu greu am putut sintetiza o listă, pentru că natura a fost foarte generoasă cu aceste locuri, am fost nevoiti sa grupam mai multe obiective într-unul singur. O listă cu 30 de atracții turistice ar fi fost cu singuranță de ajutor turiștilor, și ar fi cuprins mai bine oferta turistică a zonei.Însă pe viitor vom extinde această listă. Pasionaților de istorie le recomandăm să începă turul cu o vizită la Muzeul Carsium. Ordinea obiectivelor turistice a fost stabilită cu ajutorul hârșovenilor, printr-un sondaj realizat pe grupul de Facebook Hârșova – Carsium.

Top 12 obiective turistice din Harsova.

1. Canaralele de la Hârșova și alte monumente naturale

Canaralele de la Harsova - Port

Teritoriul este foarte intersant din punct de vedere geologic, reprezentând un adevărat mozaic. La zi se află o cuvertură de loess şi calcarele jurasic aşezate pe un fundament de şisturi verzi. În mare măsură, sedimentele calcaroase conţin urme ale vieţuitoarelor jurasice. Rezervația naturală a fost declarată arie protejată și se întinde pe o suprafață de 3,53 ha.

Dacă ești un pasionat al călătoriilor prin natură, și ai ajuns la Hârșova, nu poți pleca fără să vezi: Pădurea de la Puturoasa,Insula 23 August, Piatra cu Capac, Dealul Băroi, Cocoșatul, Golful, Dealul Belciug(Canaraua Țigănească), Dealul Cetății (Canaraua Turcească), Peștera de sub Canara, Rezervația Celea Mică, Moșul și Baba, Veriga și multe altele. Mai multe informații despre aceaste atracții turistice găsești aici: Canaralele de la Harsova si alte monumente ale naturii și Hârşova, cetate, faleze de calcar și peșteri.

2. Cetatea Carsium Hârșova

Cetatea Carsium Harsova

Cetatea Carsium Harsova – este unul dintre principalele obiective turistice din Dobrogea. In prezent  cetatea a intrat intr-un de restaurare, conservare, amenajare și valorificare cultural – turistică. 

Cetatea romană şi romano-bizantină Carsium s-a construit, probabil, peste o fortificaţie getică, încă din a doua jumătate a secolului I p. Chr.

La începutul secolului al II-lea p. Chr., în timpul războaielor dacice, în anul 103 p. Chr., împăratul Traian întăreşte fortificaţia cu ziduri din piatră. Citește mai multe despre Cetatea Carsium aici: Cetatea Carsium Harsova

3. Muzeul Carsium Hârșova

Muzeul Carsium Harsova - Obiective Turistice

Muzeul ilustrează, cu cele mai reprezentative descoperiri de la Hârşova şi împrejurimi, dezvoltarea civilizaţiei materiale şi spirituale din spaţiul dunărean, începând din neolitic şi până la începutul epocii moderne. Sunt expuse piese cu valoare deosebită, unele prezentate în expoziţii internaţionale sau naţionale, tipice culturilor neolitice (Hamangia, Gumelnita), culturii epocii metalelor, civilizaţiei romane, romano-bizantine şi medievale la Dunărea de Jos. Secţie a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.

 Muzeului Carsium Harsova a fost inaugurat de trei dintre cei patru regi ai României, Regele Carol I, Regele Ferdinand si Regele Mihai. În prezent Muzeul este parte într-un proiect transfrontalier finanțat din fonduri europene. După finalizare, exponatele muzeului vor reveni în clădirea Vechii Școli și astfel va redeveni un muzeu de importanță Regională în Dobrogea. Citește mai multe despre muzeu: Muzeul Carsium Harsova – Obiective turistice Dobrogea și Lucrarile avanseaza iar Scoala Veche devine Muzeu Regional

4. Băile Termale Puturoasa – Hârșova

Baile Termale Puturoasa

Un zăcământ de ape mezotermale sulfuroase se află pe malul Dunării, la 2 km de orașul Hârșova. Acesta este cunoscut din vechime. Pe hărțile de la sfârșitul secolului al XIX-lea este consemnat aici un prival cu numele de ,,Puturosul”. În prezent este cunoscut ca Baile Termale Harsova – Puturoasa.

Datorita conținutului bogat în sulf, aerul din zonă emană un miros specific, ceea ce a făcut ca întreaga zonă să intre în conștiința comunității locale sub numele de ,,Puturoasa”. Zăcământul a fost prospectat în anii 1960-1970.

Medicina Fizica si Balneologie realizate în anii 1990 și 2017 evidențiază calitatea deosebită a apelor minerale de la Hârșova în tratarea unor afecțiuni  gastro-intestinale, reumatismale, ginecologice etc. Citește mai multe aici: Baile Termale Sulfuroase Harsova Puturoasa 2020

5. Biserica Sfinții împărați Constantin și Elena din Hârșova

Biserica Sf Imparati Constantin si Elena din Harsova - Obiective Turistice Dobrogea

Cea mai frumoasă Biserică din Dobrogea, este o biserică construită în perioada 1893-1904 în Hârșova.De multe ori a fost comparată cu Mănăstirea Argeșului, datorită celor 7 turle.  În 1916 armata turcă a transformat biserica în grajd de cai, iar cărțile și celelalte obiecte de cult au fost arse, iar altele aruncate pe străzi. În 1922 biserica a fost resfințită și redată cultului. Biserica Sfintii Imparati Constantin si Elena este în prezent slujită de părintele paroh Viorel Avisalon și preotul Dănuț Mantu.

Suprafaţa ocupată de construcţie este de 478 mp.Construcţia este executată după proiectele întocmite de o echipă de ingineri italieni, sub conducerea inginerului Anghel Salligny. Află mai multe informații aici: Biserica Sfintii Imparati Constantin si Elena

Top 12 obiective turistice din Harsova

6. Crucea de la Hârșova

Crucea de la Harsova - Obiective turistice Dobrogea

Crucea de la Hârșova situată pe Dealul Belciug a fost ridicată în anul 1913. În urma unei tragedii naționale ale Armatei Române. În memoria celor 26 de ofitțeri, subofițeri și soldați care și-au pierdut viața într-un tragic accident pe Dunăre. A fost ridicată crucea comemorativă, pe care au fost dăltuite numele tuturor victimelor.

Tragedia s-a produs în după-amiaza zilei de 17 Septembrie 1912, Batalionul 3 pionieri Galați se afla cantonat pe malul Dunării, în dreptul localității Giurgeni, în aval de Hârșova.

Militarii au făcut o vizită în Hârșova, au vizitat Muzeul Regional din localitate și au luat masa la un restaurant. Spre seară în jurul orei 19:30 s-a dat ordinul de întoarcere la baza operativă. Citește mai multe aici: Crucea de la Harsova

7. TELL-UL de la Hârșova

Sursă: Imagine preluată din Cronica Cercetărilor Arheologice din România, Campania 2010. Raportul nr. 24 Harsova Tell

Tell-ul este o colină artificială formată din ruinele unor așezări antice. Așadar se presupune că încă din Epoca de piatră localitatea a fost locuită neîntrerupt. În urma săpăturilor au fost descoperite stratificat resturi de locuințe și lemn ars, dar și alte obiecte ce constituie  dovezi de locuire din Cultura Boian și cultura Gumelnița.

La Hârșova au fost făcute descoperiri arheologice din epoca Neolitic, eneolitic.Tell-ul de la Harsova – istoria localitatii incepe acum 7.000 de ani.

Situl se află în zona de SE a oraşului, între vestigiile cetăţii Carsium şi platforma industrială. Încă nu au fost determinate în întregime limitele tell-ului dar se presupune că ar fi unul dintre cele mai mari ca suprafață din țară, între 15.000  si 20.000 de metri pătrați. Află mai multe despre: Tell Harsova – istoria localitatii de 7.000 de ani

8. Piața 1 decembrie – La fântână

fantana arteziana din Harsova Obiective Turistice Dobrogea

Piața 1 decembrie se află în centrul nou al orașului Hârșova. Piața se află la intersecția străzilor Vadului cu Revoluției. Este pavată cu marmură albă, în partea de Est a pieței se află Primăria Hârșova, iar în partea de Nord, Casa de cultură și parcul central al Casei de Cultură. În centrul Pieței se află fântâna arteziană. Pe perioada 1 mai – 30 septembrie,vineri -duminica, segmentul cuprins între Strada Rozelor și Strada Revoluției, al străzii Vadului este pietonal.

Pictura din imaginea alăturată a fost realizată de pictorul hârșovean, Alexandru Aurelian Roșca. Fântana arteziană din Hârșova

9. Monumentul Eroilor din Hârșova

Monumentul Eroilor din Harsova - Obiective turistice dobrogea

Monumentul Eroilor din Harsova, reprezintă un ostaș în mărime naturală și a fost executat de sculptorul Ion Schmidt Faur.  Ostașul ține arma în poziția de așteptare.  Scluptura a fost inaugurată în anul 1924 și a fost expusă în fața Primăriei. În prezent Monumentul se află în centrul vechi al orașului Hârșova, la intersecția dintre Strada Vadului și Strada Concordiei.

Soclul este în formă de trunchi de piramidă,este realizat din piatră dobrogeană, iar pe partea din față se află încastrată o placă de bronz. Pe care a fost gravat următorul text:

„EROILOR HÂRȘOVENI MORȚI PENTRU PATRIE ÎN RĂZBOIUL PENTRU ÎNTREGIREA NEAMULUI 1916-1919 COMUNA HÂRȘOVA ȘI CETĂȚENII EI -RECUNOȘTINȚĂ”

Citește mai multe: Monumentul Eroilor din Harsova

10. Mănăstirea Prodromița de la Hârșova

Mănăstirea Prodromița este situată pe Dealul Băroi cu o superbă priveliște spre Dunăre. Pe data de 12 iulie 2020 a fost  sfințită piatra de temelie a bisericii mănăstirii cu hramul „Icoana Maicii Domnului Prodromița” din localitatea Hârșova, urmată de săvârșirea Sfintei Liturghii arhierești. Cel de-al doilea hram al mănăstirii va fi Sfântul Ioan Botezătorul (7 ianuarie).

Așezământul monahal se află în partea de vest a localității Hârșova, , aici, credincioșii pot cinsti o copie a icoanei Maicii Domnului Prodromița, realizată în Sfântul Munte Athos. Mai multe informații: Manastirea Prodromita de la Harsova

11. Geamia Sultanului Mahmut

Geamia sultanului Mahmut  Harsova - obiective turistice dobrogea

Geamia Sultanului Mahmut, construită în jurul anului 1812 în timpul sultanului Mahmut al II-lea, este situată în localitatea Hârșova, în centrul vechi.

Clădirea, situată pe str. Vadului nr. 8, este înscrisă în Lista monumentelor istorice din Județul Constanța cu Cod LMI CT-II-m-A-02892.

O vedere cu monumentul a fost publicata in Universul Literar  pe 24 septembrie 1912. Geamia din Harsova implineste 200 de ani

12. Bustul lui Ioan Cotovu

Bustul lui Ioan Cotovu

Bustul lui Ioan Cotovu se află în curtea Liceului Teoretic “Ioan Cotovu” din Hârșova. A fost ridicat în anul 1934 de hârșoveni în semn de respect pentru tot ce a reprezentat Familia Cotovu pentru cultura și istoria localității.

Familia Cotovu a marcat viața culturală a orașului prin eforturile depuse pentru construirea Școlii din Hârșova, a Muzeului Regional și a Bibliotecii.

Cine a fost Ioan Cotovu?

Ioan Cotovu s-a născut în anul 1835 și a fost inițial institutor de clasa a IV-a și director al Școlii de Băieți din Ismail.

În urma decretului nr.  12549 din 9 decembrie 1878 este numit institutor de clasa a- I-a și director al Școlii din Hârșova. Devenid astfel, primul director de școală din Hârșova.

Ioan Cotovu a înființat o Bibliotecă în Hârșova, una dintre primele Biblioteci din Dobrogea și a participat  la îmbogățirea fondului de carte cu cărţi aduse de el, din Ismail.

În acest sens apelează la autoritățile locale fiind preocupat de dotarea bibliotecii cu materiale didactice și manuale, astfel Biblioteca ajunge în anul 1904 să numere un total de 5.000 de volume. Află mai multe despre Ioan cotovu: Bustul lui Ioan Cotovu din Harsova

Distribuie: