Piatra cu capac – Obiective turistice Harsova

piatra cu capac Harsova - masa imparatului Traian

Piatra cu capac – Obiective turistice din Harsova, locuri frumoase din Dobrogea. Piatra cu capac, stanca de circa 6 metri inaltime (vezi pozitionarea ei pe harta ). Formatiunea geologică a mai fost numită și „Sfinxul de la Hârșova” sau „Sfinxul din Dobrogea”. Deși pentru cel de-al doilea nume concurează cu Sfinxul de la Măcin.

Harta piatra cu capac Harsova - obiective turistice
hartă: Andrei Raftopol (Brăila) – România – Natura 35

Vă recomandăm când vizitați zona, pe lângă Piatra cu Capac să vizitați: Moșul și Baba, Golful, Peștera de sub Canara și bineînțeles Top 12 obiective turistice din Harsova.

foto: Niculita Paul – Piatra cu Capac

Muzeograful dr. Constantin Nicolae despre Piatra cu Capac.

„Piatra cu capac” – o legendă în piatră, la poalele dealului Băroi. Tradiţia locului spune că a servit ca masă armatelor lui Traian, sau poate chiar împăratului, în timpul războaielor dacice. La Hârşova, s-a descoperit, încă de la sfârşitul secolului al XIX-lea, bustul unuia din generalii romani care l-au însoţit pe împărat în războaiele din anii 101-106  p. Chr.

Muzeograful a declarat pentru cotidianul Cuget Liber că fără îndoială un sâmbure de adevăr există în această poveste. De ce?!

Pentru că la Hârșova s-a descoperit, în condiții necunoscute, acum mai bine de 100 de ani, bustul generalului roman Licinius Sura. General, care l-a însoțit pe împărat în campaniile dacice. Imaginea lui apare, alături de Traian, pe Columna lui Traian.

Piatra cu capac – Obiective turistice Harsova

Din acest motiv nu este exclus ca o parte din armatele romane să fi trecut în Dobrogea chiar prin această zonă.

” Deoarece, în aval, există singurul loc în care brațele Dunării se unesc formând un „vad” de trecere. Dinspre Câmpia Ialomiței spre litoralul Mării Negre, acolo unde sunt orașele Histria sau Tomis.

O legendă veche a locului spune că aceasta a fost «masa» împăratului Traian, atunci când a trecut Dunărea, în iarna anului 102 p. Chr. pentru a-i înfrânge pe daci. În timp ce legiunile romane treceau apele liniștite ale fluviului, Traian, de pe această piatră cu înălțimea de câțiva metri, privea, până dincolo de brațul actual al Borcei, steagurile legiunilor care înaintau în pas de marș spre Dobrogea pe care deja o stăpânea” (Cuget Liber)

foto: Niculita Paul – Piatra cu Capac – vedere de pe Dealul Băroi

După ce ai văzut aceste imagini, trebuie să faci o excursie în împrejurimile oraşului, să-i cunoşti mai bine monumentele naturale şi istorice şi nu în ultimul rând, să înţelegi spiritul hârşovenilor. Este deschis, ca limpezimea apelor Dunării şi a cerului; hotărât, aşa cum stau calcarele neclintite în trecerea miilor de ani peste ele şi nu în ultimul rând, primitor.

foto: Niculita Paul – Piatra cu Capac
Distribuie: