Gimnaziul „Principele Mihai ” din Harsova

scoala gimnaziala nr 1 harsova

Gimnaziul „Principele Mihai ” din Harsova.

Foaie Matricolă 1926 - Gimnaziul „Principele Mihai ” din Harsova
Foaie Matricolă 1926 – Gimnaziul „Principele Mihai ” din Harsova

După revenirea Dobrogei la Patria-mamă, se înființează, și aici,  câteva gimnazii, având la bază Legea din 1864, care instituia gimnaziul ca formă de învățământ secundar cu durata de patru ani, și care , mai apoi suferă o serie de modificări legislative.

Printre acestea Decretul de lege din septembrie 1919 încearcă să confere gimnaziului și  rolul de școală post-primară cu 3 clase.

        După Primul Război Mondial se înființează în Dobrogea (Adamclissi, Sulina, Cernavoda, Medgidia) școli secundare, iar în 1922, septembrie, începe să funcționeze la Hârșova Gimnaziul „Principele Mihai”, unitate școlară recunoscută de stat, dar întreținută prin mijloace financiare ale Comitetului școlar și ale Primăriei orașului.

Acest gimnaziu mixt, începea în condiții neprelnice, și anume într-o clădire particulară. Cadre didactice erau  institutori de la Școala primară urbană de băieți și de la Școala urbană de fete și chiar intelectuali din oraș: preoți, medici, avocați, devotați instruirii și educării copiilor din localitate și din împrejurimi.

        Prima promoție a gimnaziului de 4 ani a fost în anul școlar 1925-1926 și a numărat 26 de absolvenți dintre care 10 fete și 16 băieți, proveniți din  întreaga zonă a Hârșovei.

        Deși acest gimnaziu funcționează scurtă perioadă, până în 1931, se poate spune că o mare parte din absolvenții lui au devenit mai târziu „oameni de seamă”, cunoscuți și apreciați în Dobrogea și chiar în țară.

Printre aceștia pot fi amintiți: Papatanasiu Nicolae-scriitor, Marin I. Nicolae (Nicolae Dunăre) – etnolog, Stan Frățilă, Alexandrina Bentoiu (Căpriceru Alexandrina) –institutori, Mustafa Hairi , Leonte Andrei, Tomescu Gheorghe ș.a.

      De menționat că cel care s-a preocupat cu multă dragoste de activitatea școlară în această perioadă a fost Dumitru Gheorghiu, (n. 22 mai 1897, Hârșova – d. 26 dec. 1952 la Capul Midia, la Canal unde era deținut politic),  fiul Anei și al lui Dinu Gheorghiu, familie  ai căror copii au fost trimiși la învățătură.

Astfel Dumitru a devenit avocat, îndeplinind diferite funcții în oraș: ofițer al Stării civile, președinte al Comisiei interimare, director al Gimnaziului 7 ani (1922-1929), primar al orașului, senator.

De asemenea, sora sa, Sofia (n. 1901- d. 1969) a fost institutoare și directoare a Școlii primare urbane de fete din Hârșova în perioada 1924- 1937.

      Cât de recunoscători am fi dacă autoritățile locale și cele județene ar accepta ca Școala Gimnazială nr. 1 Hârșova ar purta numele initial, ori al primului director al gimnaziului hârșovean! (Frumoșii ani de școală- Istoria învățământului hârșovean)

Gimnaziul „Principele Mihai ” din Harsova.
alexandru mihai dogaru - scoala gimnaziala principele mihai harsova

ALEXANDRU MIHAI DOGARU – profersor, animator cultural, folclorist. S-a născut la 24 octombrie 1941  în com. Ciobanu, Jud. Constanța. În localitatea natală își face studiile primare și gimnaziale. Urmează apoi cursurile Seminarului Teologic din Buzău, începe studiile universitare la Institutul Teologic din București, pe care le întrerupe, absolvă apoi la Institutul Pedagogic Constanța, Facultatea de Limba și Literatura Română, continuă la Universitatea. “Al. Ioan Cuza Iași

A funcționat în învățământ ca profesor predând limba și literatura română și limba latină la școlile din comuna natală , apoi la Liceul Teoretic “Ioan Cotovu” din Hârșova. A îndeplinit funcția de director de școală ( Ciobanu 1971 – 1980), director Casa de Cultură Hârșova (1980-1984) director adjunct (liceul Hârșova: 1996-1999)

A ieșit la pensie în anul 2004. În toată perioada a fost pasionat pentru strângerea de folclor local, colaborând cu prof. Dumitru Galavu și prof. Gheorghe Mihalcea.

A participat la numeroase Sesiuni de comunicări științifice cu lucrări care au fost publicate în revistele de specialitate: Revista de Etnografie și Folclor și Datina.

Textele nu pot fi reproduse fără acordul autorului.

Citește și: Frumosii ani de scoala – Harsova

Scurt istoric al invățământului Hârșovean.

Distribuie: