Canaralele de la Harsova si alte monumente ale naturii

Obiective turistice Harsova
Obiective turistice Harsova

Canaralele de la Harsova – Principalele Obiective turistice din Dobrogea și alte monumente ale naturii.

MONUMENTELE NATURALE ALE HÂRŞOVEI

Oraşul Hârşova este aşezat în partea de NV a judeţului Constanţa, pe malul drept al Dunării, la Km. 253 şi pe DN 2A (E 60). Statutul de port şi nod rutier, precum şi apropierea de aeroportul Constanţa-Mihail Kogălniceanu, îi permite contacte cu toate localităţile din România şi Europa pe cale navală şi rutieră. Este mărginit de dealuri cu înălţimea maximă de 88,5 m. Suprafaţa sa, deşi mică, îmbină elemente de podiş şi luncă, cu caracteristicile de floră şi faună specifice.

Canaralele de la Harsova - Principalele Obiective

Teritoriul este foarte intersant din punct de vedere geologic, reprezentând un adevărat mozaic. La zi se află o cuvertură de loess şi calcarele jurasic aşezate pe un fundament de şisturi verzi. În mare măsură, sedimentele calcaroase conţin urme ale vieţuitoarelor jurasice. În Dealul Băroi, pe partea vestică, în vechea carieră, mai pot fi găsite încă fosile jurasice. Relieful calcaros a dat naştere unor forme specifice, spectaculoase, întâlnite la tot pasul: poduri, turnuri, peşteri. În situaţii excepţinale, cum s-a întâmplat în urmă cu mai mulţi ani, în peşteri au descoperite forme de viaţă din preistorie.

amoniti jurasici harsova carsium

Pe teritoriul localităţii se găsesc două rezervaţii:

Canaralele din portul Hârşova,cu valoare peisagistică, unice pe  traseul Dunării de Jos, două stânci cu înălţimea de peste 30 m, abrupte, deasupra apei şi Celea Mică, Valea lui Ene, la cca. 2 km. amonte, o arie protejată pe care se mai păstrează resturi din pădurea care acoperea platoul dobrogean cu sute de ani în urmă.

Canaralele de la Harsova – Principalele Obiective turistice din Dobrogea.
canarale port Harsova
Canaralele de la Harsova – Principalele Obiective – Port Cetatea Carsium

Acestea străjuiesc oraşul la Dunăre. Pe stâncile din amonte, numite Dealul Cetăţii s-a construit cetatea Carsium. Pentru a oferi o apărare cât mai eficientă, suprafaţa stâncoasă de la Dunăre a fost ajustată încă din vechime, având aspectul a două bastioane.

Canaralele de la Harsova - Principalele Obiective

dealul belciug

Dealul Belciug se află în aval de port. Pe suprafaţa lui s-a construit o parte din fortificaţiile care apărau oraşul în evul mediu.

Canaralele de la Harsova – Principalele Obiective din Judetul Constanta.

Celea Mare -Valea lui Ene 

Reprezintă cea mai nouă zonă protejată de pe suprafaţa oraşului, în amontel, nu departe,  spre satul Ghindăreşti. Aici se mai întâlnesc specii de plante care au făcut parte în vechime din pădurea care acoperea  Dobrogea Centrală.

celea mare
Celea Mare - Valea lui Ene
Celea Mare – Valea lui Ene

Pe malul Dunării, pot fi admirate forme de eroziune şi reliefuri calcaroase, dintre cele mai spectaculoase, precum şi vegetaţia s

pecifică.

Mosul si Baba de la Harsova
Mosul si Baba – Canaralele de la Harsova – Principalele Obiective
pe malul Dunarii la Harsova
pe malul dunarii
dealul baroi Canaralele de la Harsova - Principalele Obiective
dealul baroi

„Piatra cu capac” – o legendă în piatră, la poalele dealului Băroi. Tradiţia locului spune că a servit  ca masă armatelor lui Traian, sau poate chiar împăratului, în timpul războaielor dacice. La Hârşova, s-a descoperit, încă de la sfârşitul secolului al XIX-lea, bustul unuia din generalii romani care l-au însoţit pe împărat în războaiele din anii 101-106             p. Chr.

Piatra cu capac - Obiective Turistice Harsova
Piatra cu capac – Canaralele de la Harsova – Principalele Obiective

Canaralele de la Harsova – Unul din  Principalele Obiective turistice din Dobrogea.

calcare impregnate cu oxid de fier
calcare impregnate cu oxid de fier – 
Canaralele de la Harsova - Principalele Obiective
calcare impregnate cu oxid de fier
Grohotişuri în Dealul Băroi
Grohotişuri în Dealul Băroi
Punctul fosilifer jurasic „La Rasim”
Punctul fosilifer jurasic „La Rasim”

Canaralele de la Harsova - Principalele Obiective turistice din Dobrogea

După ce ai văzut aceste imagini, trebuie să faci o excursie în împrejurimile oraşului, să-i cunoşti mai bine monumentele naturale şi istorice şi nu în ultimul rând, să înţelegi spiritul hârşovenilor. Este deschis, ca limpezimea apelor Dunării şi a cerului; hotărât, aşa cum stau calcarele neclintite în trecerea miilor de ani peste ele şi nu în ultimul rând, primitor.

Autor

Dr. Constantin Nicolae

M.I.N.A CONSTANŢA

INTERZISĂ REPRODUCEREA  TEXTULUI ŞI ILUSTRAŢIILOR  FARA ACORDUL  SCRIS AL AUTORULUI

Citește și: Canaralele de la Hârșova

Top 12 obiective turistice din Harsova

Lista cu punctele de interes pe care nu trebuie sa le ratezi daca ai ajuns în Hârșova.

Top 12 obiective turistice din Harsova

Distribuie:

4 comentarii

 1. Sincer , nici eu nu stiam ca pot fi asa de frumoase monumentele astea , sau ca apa e asa de albastra si curata cum se vede in poze:))
  Oricum , frumoasa descriere!

 2. Da Domnul profesor Nicolae un profesor foarte bun de istorie care acum iesit la pensie ajuta la T.E.L harsova

  el a invatat foarte multe generatii istorie la fel ca si sotia sa care este o nespus de buna profesoara

 3. Am locuit aici, am invatat aici, m-am format aici. Am batut canaraua in lung si lat, am meditat la istoria incredibila a acestor locuri, m-am bucurat de colegi si prieteni minunati, romani, turci sau tatari! Omul sfinteste locul si locul este sfintit, prin vechime/transgenerational, de energia OMULUI bun, patriot, demn si intelept. Iubesc Harsova si-i doresc viata lunga, prospera, VIATA binecuvantata! Dumitra Dumitrache

 4. Salutari tuturor harsovenilor!
  Sunt si eu un fiu al Harsovei,desi am plecat din oras de mai bine de 35 de ani,actualmente „bucurestean”!!
  Toate amintirile copilariei mele au adanci radacini pe aceste meleaguri.
  Ma reintorc intotdeauna cu mare drag si emotie in Harsova unde timpul parca a ramas pe loc.
  Este adevarat,batranii copilariei mele au disparut,parte din amicii mei au parasit si ei orasul,insa locurile parca-mi ureaza de fiecare data „bine ai revenit!”.Cine isi mai aduce aminte de existenta unicului taxi din oras?Si acum parca o vad,era o „Dacia 1300” de culoare verde,vesnic parcata in fata vechiului restaurant din centru!!! Ehei! Amicii de odinioara sigur isi mai amintesc de escapadele noastre in jurul laboratorului de patiserie-cofetarie,administrat cu mare dibacie si drag de profesie de „nea Mitica”.La fiecare sfarsit de saptamana strigam cat ne tinea gura la poarta din spate: ” Nea Miticaaaa, resturi nea Miticaaa…”evident era vorba de resturile de la prajiturile proaspat pregatite pentru cofetaria orasului…!!!Nu mai exista nici laboratorul,nici nea Mitica!!!
  Dar de vaporul de pasageri care ancora saptamanal in port,va mai aduceti aminte??
  Sau de vechii lautari ai orasului pe care imi placea sa-i ascult asa in treacat doar la pitorescul de atunci restaurant al portului…
  Toate acestea si multe,multe alte amintiri ma leaga in continuare de voi,dragii mei harsoveni.
  Dragos Cadir.

Comentariile sunt închise.