Baile Termale Sulfuroase Harsova Puturoasa 2022

Baile Termale Sulfuroase Harsova Puturoasa 2022.

Baile Termale Harsova - Puturoasa
Baile Termale Harsova – Puturoasa
Baile Termale Harsova - Puturoasa
Baile Termale Harsova – Puturoasa

Baile Termale Sulfuroase Harsova – Puturoasa  din Judetul Constanta 2022.

Un zăcământ de ape mezotermale sulfuroase se află pe malul Dunării, la 2 km de orașul Hârșova. Acesta este cunoscut din vechime. Pe hărțile de la sfârșitul secolului al XIX-lea este consemnat aici un prival cu numele de ,,Puturosul”. În prezent este cunoscut ca Baile Termale Harsova – Puturoasa.

Datorita conținutului bogat în sulf, aerul din zonă emană un miros specific, ceea ce a făcut ca întreaga zonă să intre în conștiința comunității locale sub numele de ,,Puturoasa”. Zăcământul a fost prospectat în anii 1960-1970.

Au fost realizate mai multe foraje, la adâncimi diferite. Unele au debit chiar și astăzi. Rezultatele forajelor pot fi consultate în Revista Comitetului de Stat al Geologiei, Dări de seamă ale Ședințelor, vol. 53 (1965-1966) Hidrologie, articolul  Cercetari hidrogeologice pentru apele termominerale din zona Hârșova-Vadu Oii  p. 293-311 si Pl. I-IV.

Cum rezultă din cele 60 de probe de laborator, concentrația minerală este deosebită, variind între 1385 și 4150 gr. săruri/litru. Analizele realizate de Institutul National de Recuperare,

Baile Termale Sulfuroase Harsova Puturoasa 2020

Medicina Fizica si Balneologie realizate în anii 1990 și 2017 evidențiază calitatea deosebită a apelor minerale de la Hârșova în tratarea unor afecțiuni  gastro-intestinale, reumatismale, ginecologice etc
Baile Termale Sulfuroase Harsova Puturoasa 2020

Despre beneficiile apelor mezotermale de la Hârșova se știe deja în rândul bolnavilor cu afecțiuni, în special, locomotorii. Vin aici, la recomnadarea unor medici care ,,au experimentat,, deja calitatea apelor, în fiecare vară, oameni suferinzi pentru a se trata cu rezultate dintre cele mai bune.

Pe sezon, în jurul a două bazine realizate prin grija autorităților locale, vin, pe cont propriu, câte mii de beneficiari ai acestor tratamente. Este destul de greu de estimat corect cifra.

Pot fi numărate, la un moment dat, împrejurul izvoarelor căteva sute de automobile.

Apa are o temperatură plăcută și localnicii intră în apă chiar și în timpul iernii.  

Citeste si interviul acordat de primarul orasului Harsova, Viorel Ionescu pentru Stirile Pro TV:

VIOREL IONESCU, primarul oraşului Hârşova„În fiecare început de an, venim şi facem câte ceva. Am pus scaun, am făcut aceste locuri pentru schimbatul hainelor. Mai departe, nu putem face reparaţii, pentru că nu este terenul nostru.”
Reporter„De când sunteţi primar, aţi făcut ceva reparaţii la bazin?”
Primar: „Singura reparaţie a fost să pun această balustradă pentru siguranţa persoanelor care vin aici.”

Terenul aparţine celor de la Romsilva, care au anunţat autorităţile locale că nu vor să-l cedeze, dar nici n-au făcut nimic.

„Nu e frumos, dar pentru apă vine lumea.”
Reporter„V-ar plăcea să fie ceva amenajat?”
„Sigur că da..Astă vara era aici un tomberon. Nu mai e, l-au luat. Nu vorbesc de duşuri sau altceva, că nu cred că se poate.”

https://ro.wikipedia.org/wiki/B%C4%83ile_Puturoasa

Sursa text/foto1:  https://ioancotovu.primaria-harsova.ro/new-page/ 

Distribuie: