Lucrarile avanseaza iar Scoala Veche devine Muzeu Regional

Lucrarile avanseaza iar Scoala Veche devine Muzeu Regional.

Vineri, 29 mai 2020 la ora 17:00 in urma unei vizite incognito, am constatat ca lucrarile avanseaza intr-un ritm bun. La aceasta ora inca mai erau muncitori pe santier. In conditiile in care luni este zi libera si practic este inceput de weekend prelungit.

Scoala Veche devine Muzeu Regional

 

Proiectul „O uniune transfrontalieră în umbra istoriei”, ce va fi realizat cu fonduri europene, proiect în care alături de Primăria Hârșova parteneri sunt Muzeul de Istorie Națională și Arheologie (MINA) Constanța, Municipalitatea Krushary și Muzeul Regional de Istorie Dobrich din Bulgaria cuprinde mai multe componente:

  • asfaltare străzi ce leagă Școala Veche (viitorul muzeu) de Cetatea Carsium;
  • achiziționarea unor biciclete ce vor fi utilizate de vizitatorii muzeului, pentru a se deplasa la Cetate (aflată, de asemenea, într-un proiect de reabilitare);
  • reabilitarea clădirii ,,Școlii Vechi” și ,,Casa Pedagogului”.

preoiect restaurare muzeu carsium harsova

În cadrul acestui proiect, Școala Veche „Vasile Cotovu” din Hârșova va fi restaurată și redată publicului ca Muzeu Regional. La sfârșitul lucrărilor de refacere a școlii vechi, toate piesele din actualul Muzeu Carsium vor fi aduse aici și expuse publicului larg.

Muzeul Carsium Harsova modernizat cu fonduri europene

Scoala Veche devine Muzeu Regional

Totodată, la noul muzeu vor fi expuse aproximativ 1.000 de piese de mare valoare istorică aflate în gestiunea MINA Constanța.
În plus, în cadrul acestui proiect, pe lângă restaurarea clădirilor de patrimoniu se reabilitează și drumul de acces către cetatea Carsium. Care la acest moment se afla într-o stare precară.

Drumul face legătura directă între Centrul Multicultural și Cetatea Carsium și este inclus în traseul turistic ce face obiectul proiectului. Lucrările de asfaltare sunt realizate in proporție de 90%, rămânând două tronsoane de străzi, ce vor fi reabilitate imediat ce vremea va permite.

În cadrul Proiectului, este cuprinsă asfaltarea a 1,6 kilometri de străzi, după cum urmează:

9 Mai, Ana Ipătescu, Prospectul Dunării, tronson Alexandru cel Bun, Cetății, tronson Carsium, tronson Ghe. Doja, Dobrogei, Danubiu și Soarelui.

Casa Pedagogului Cotovu devine biblioteca in Harsova

Valoarea eligibilă totală a proiectului este de 3,2 milioane de euro (finanțare nerambursabilă și contribuția partenerilor). Din care 2.722.353.22 euro – FEDR, reprezentând 85%, 416.359.90 euro – cofinanțare bugete de stat, reprezentând 13% și 64.055.37 – contribuția proprie a partenerilor reprezentând 2%.

Perioada de implementare a proiectului este de 36 de luni.

Scoala Veche - Ansamblul Vasile Cotovu devine Muzeu Regional

lucrari de consolidare scoala veche din harsova muzeu regional

Informatii suplimentare despre proiect: Primaria Harsova

https://ro.wikipedia.org/wiki/Ansamblul_Vasile_Cotovu

Distribuie: