Monumentul Eroilor din Harsova

Monumentul Eroilor din Harsova

Monumentul Eroilor din Harsova, reprezintă un ostaș în mărime naturală și a fost executat de sculptorul Ion Schmidt Faur.  Ostașul ține arma în poziția de așteptare.  Scluptura a fost inaugurată în anul 1924 și a fost expusă în fața Primăriei. În prezent Monumentul se află în centrul vechi al orașului Hârșova, la intersecția dintre Strada Vadului și Strada Concordiei.

Soclul este în formă de trunchi de piramidă,este realizat din piatră dobrogeană, iar pe partea din față se află încastrată o placă de bronz. Pe care a fost gravat următorul text:

„EROILOR HÂRȘOVENI MORȚI PENTRU PATRIE ÎN RĂZBOIUL PENTRU ÎNTREGIREA NEAMULUI 1916-1919 COMUNA HÂRȘOVA ȘI CETĂȚENII EI -RECUNOȘTINȚĂ”

 

Monumentul Eroilor din Harsova despre Ion Schmidt-Faur

Ion Schmidt-Faur s-a născut în anul 1883 în orașul Znain, din Cehia.  După absolvirea Școlii de arte și meserii, secția modelaj, a fost chemat ca profesor la Târgu-Jiu.

După primul război mondial, și-a continuat studiile la Școala de Arte Frumoase din Viena. Devine apoi profesor de desen și modelaj la Școala de arte și meserii din București.

Dintre lucrările de mare notorietate realizate de scluptor amintim:

Statuia lui Mihai Eminescu din Iași – 1929

Bustul lui Gheorghe Șincai din fața Colegiului Național Gheorghe Șincai din București

Statuia lui Al. Papiu Ilarian din fața Colegiului „Al. Papiu Ilarian” din Târgu Mureș

Ion Schmidt Faur a încetat din viață în anul 1934 în orașul București. A fost înmormântat în cimitirul din Târgu-Jiu la 2 aprilie 1934.

Românizarea numelui

În 1922 a fost lansat un concurs pentru realizarea unui monument spre a cinsti memoria zburătorilor români căzuți în epoca de pionierat, inclusiv în anii Primului Război Mondial. Macheta lui Iohann Schmidt a fost răsplătită cu premiul I. Președinte de onoare al juriului, principele moștenitor Carol, plăcut impresionat de ideea lui Iohann Schmidt de a plasa pe un obelisc înalt un reprezentativ zburător, un Icar al veacului XX, s-a arătat interesat de identitatea autorului. Iohann Schmidt, fiind de față la această vizionare, s-a prezentat rostindu-și numele. Reacția principelui a fost categorică, traducându-i în limba română numele german „Schmidt”, care înseamnă „fierar” sau „faur”: „Domnule, dumneata ești efectiv un Faur”.

https://ro.wikipedia.org/wiki/Ion_Schmidt-Faur

Monumentul Eroilor din Harsova
sursa: Ionică Echim
Monumentul Eroilor din Harsova
sursă: Alexandru Neculcea

https://ro.wikipedia.org/wiki/H%C3%A2r%C8%99ova#Monumentul_Eroilor

Distribuie: