Numele localitatii Hirsova s-a schimbat in Harsova

indicator intrare in localitate Harsova
 

indicator intrare in localitate HarsovaNumele localitatii Hirsova schimbat in Harsova, incepand cu data de 12 decembrie 2018. In urma publicarii in monitorul oficial a Decretului nr. 1107/2018 privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 2/1968 privind organizarea administrativă a teritoriului României.

 

 

În textul de lege se face referire la Hotărârea Adunării Generale a Academiei Române:

 
În anexă, în cazul unităților administrativ-teritoriale care conțin în denumirea acestora litera „î” aceasta se va înlocui cu litera „â” prin aplicarea regulilor stabilite prin Hotărârea Adunării generale a Academiei Române, din 17 februarie 1993, privind revenirea la „â” și „sunt” în grafia limbii române, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 51 din 8 martie 1993.
 

Numele localitatii Hirsova s-a schimbat in Harsova

 
Deși a trecut o perioada de un an și jumătate nici până în acest moment nu au fost modificate, indicatoarele de intrare în localitat, ecu denumirea corectă.
 
În timp ce majoritatea instituțiilor publice din localitate au operat schimbarea: Primăria Hârșova, Judecătoria Hârșova, Parchetul de pe lângă Judecătoria Hârșova, Poliția Română, Trezoreria, etc.
 

Viorel Ionescu, primarul orașului Hârșova a declarat pe data de 10 iulie 2020:

Indicatoarele de intrare/ieșire în/din localitate sunt schimbate de Compania Națională de Drumuri, cea care administrează drumurile naționale. Deși am făcut mai multe adrese, ultima fiind chiar luna trecută, schimbarea indicatorului încă nu a fost făcută. Dar numele localității este HÂRȘOVA.
 
La acest link puteți consulta legea:

Articolul I punctul 8. În anexă, în cazul unităților administrativ-teritoriale care conțin în denumirea acestora litera „î“ aceasta se va înlocui cu litera „â“ prin aplicarea regulilor stabilite prin Hotărârea Adunării generale a Academiei Române, din 17 februarie 1993, privind revenirea la „â“ și „sunt“ în grafia limbii române, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 51 din 8 martie 1993.

Articolul II (1) Înscrierea noii denumiri a unității administrativ-teritoriale în actele de identitate, pașapoarte și permise de conducere se va realiza odată cu eliberarea acestora la cerere sau la expirarea termenului de valabilitate.(2) Înscrisurile oficiale emise până la intrarea în vigoare a prezentei legi în care denumirile unităților administrativ-teritoriale și ale localităților componente sunt înscrise cu litera „î“ își păstrează valabilitatea.

Actualizare 24.10.2020 Indicatoarele de intrare/ ieșire în oraș au fost schimbate după aproape doi ani de la adoptarea legii.

Pe 10 și 19 iulie am atras atenția asupra faptului că păstrarea indicatorelor vechi creează confuzie cu privire la numele localității. Indicatoarele au fost schimbate la aproape doi ani de la adoptarea legi. Primarul Viorel Ionescu ne-a confirmat că Primăria Hârșova a transmis mai multe adrese, către CNAIR, ultima în luna iunie 2020.

Numele localitatii Hirsova schimbat in Harsova - indicatoarele schimbate dupa 2 ani
Distribuie: