GIMNAZIUL UNIC HARSOVA – Istoria Invatamantului Harsovean

Muzeul Dobrogean din Harsova - Muzeul Carsium

GIMNAZIUL UNIC HARSOVA – Istoria Invatamantului Harsovean.

GIMNAZIUL UNIC HARSOVA - Istoria Invatamantului Harsovean

După Primul Război Mondial, la 6 martie 1945 în țara noastră este instaurat guvernul condus de dr.Petru Groza și încep să se producă schimbări în toate domeniile de activitate.

         Astfel, în învățământ prin ordinul nr. 22.018 din 1945 se înființează Gimnaziile Unice, școli cu o durată de 3 ani de studiu, în felul acesta desființându-se Școala supraprimară (complementară) existentă. Sunt obligați să urmeze cursurile  acestor gimnazii absolvenții a patru clase primare. Aceste instituții de învățământ erau socotite școli secundare (curs inferior al școlilor secundare), iar în  ele se cerea să predea profesori  calificați.     

În luna septembrie 1945 s-au înființat și la Hârșova cursurile Gimnaziului Unic. Pentru demersurile la județ și minister în vederea obținerii aprobărilor respective a fost însărcinat Dumitru Ghiocel, profesor licențiat, fost elev al Gimnaziului „Principile Mihai” din Hârșova. El va deveni director al acestui gimnaziu; ceilalți profesori fiind: doi licențiați în litere, un magistrat,  doi cu studii superioare neterminate, învățători, maiștri. A terminat doar o promoție, absolvind 49 de elevi din totalul celor 55  înscriși. 

Frumoșii ani de școală – Istoria învățământului Hârșovean.

       Printre absolvenții acestui gimnaziu hârșovean se numără: Doicescu Mircea, devenit profesor la Liceul „Mircea cel Bătrân” din Constanța, Panghea Șt. Puiu, medic renumit, Nazmi M. Eghenera, institutoare, Barbu Dumitru, învățător, Bardaș I. Letiția, campioană națională de atletism, Flaut F. Ion, Matei I. Coman, Manea Valentin, Țăranu Ion, Vlad Gh. Gheorghe.    

        Această formă de învățământ funcționează până în 1948, când la 3 august a fost promulgată Legea Învăţământului, care a reformat învăţământul de toate gradele. Această lege reprezenta o nouă structură organizatorică, copiată, până la simpla traducere a titulaturii instituţiilor de învăţământ, după cea existentă în URSS în acel moment.  

Citește și: Gimnaziul „Principele Mihai ” din Harsova

GIMNAZIUL UNIC HARSOVA – Istoria Invatamantului Harsovean.

Frumoșii ani de școală – Istoria învățământului Hârșovean.

ALEXANDRU MIHAI DOGARU – profersor, animator cultural, folclorist. S-a născut la 24 octombrie 1941  în com. Ciobanu, Jud. Constanța. În localitatea natală își face studiile primare și gimnaziale. Urmează apoi cursurile Seminarului Teologic din Buzău, începe studiile universitare la Institutul Teologic din București, pe care le întrerupe, absolvă apoi la Institutul Pedagogic Constanța, Facultatea de Limba și Literatura Română, continuă la Universitatea. “Al. Ioan Cuza Iași ”

A funcționat în învățământ ca profesor predând limba și literatura română și limba latină la școlile din comuna natală , apoi la Liceul Teoretic “Ioan Cotovu” din Hârșova. A îndeplinit funcția de director de școală ( Ciobanu 1971 – 1980), director Casa de Cultură Hârșova (1980-1984) director adjunct (liceul Hârșova: 1996-1999).

A ieșit la pensie în anul 2004. În toată perioada a fost pasionat pentru strângerea de folclor local, colaborând cu prof. Dumitru Galavu și prof. Gheorghe Mihalcea. A participat la numeroase Sesiuni de comunicări științifice cu lucrări care au fost publicate în revistele de specialitate: Revista de Etnografie și Folclor și Datina.

Textele nu pot fi reproduse fără acordul autorului.

http://www.cjc.ro/ictcad/sectiune.php?s=69

Distribuie: