Conferinta invatatorilor din Dobrogea tinuta la Harsova

Conferinta invatatorilor din Dobrogea tinuta la Harsova, 20 august - 5 septembrie 1884.

Conferinta invatatorilor din Dobrogea tinuta la Harsova, 20 august – 5 septembrie 1884.

Conferinta invatatorilor din Dobrogea tinuta la Harsova, 20 august  - 5 septembrie 1884.

       Un moment foarte important din istoria învățământului dobrogean, în general, și pentru cel hârșovean, în special, îl constituie ținerea la Hârșova în perioada 20 august – 5 septembrie 1884 a Conferinței Învățătorilor din Dobrogea.

      Asemenea conferințe ale slujitorilor școlii se ținuseră până la această data în mai multe localități din banat și în celelalte provincii românești,  dar nu în Dobrogea. Ele aveau în vedere „întreținerea și perfecționarea cunoștințelor învățătorilor” considerându-se că  „ întrunindu-i pe toți dascălii la un loc ar avea darul de a le strânge rândurile, solidaritatea, de care au atâta mare trebuință astăzi, când se zbat în toate necazurile”.

Conferinta invatatorilor din Dobrogea tinuta la Harsova, 20 august – 5 septembrie 1884.

       Documentul, contestat, de altfel de mai mulți,  care atestă că aceeastă conferință a avut loc, cu siguranță este un tablou descoperit în podul unei case în care a locuit un participant la aceasta.

       Presa vremii, atâta cât mai există în biblioteci nu comentează această întrunire, dar deduce că aici în cele două săptămâni, cei aproape 100 de participanți, femei și bărbați, învățători dobrogeni din localitățile provinciei au dezbătut diverse probleme, obișnuite în aceste întruniri: despre activitatea școlară și extrașcolară, starea materială a școlilor, perfecționarea învățătorilor și institutorilor, ș.a. Erau considerate adevărate școli pregătitoare pentru slujitorii școlii.

      Cu siguranță că la Hârșova au participat reprezentanți ai Ministerului Învățământului Public, precum și ai conducerii județelor Tulcea și Constanța.

       În septembrie 2014, când s-au împlinit 130 de ani de la acest eveniment școlile hârșovene au marcat evenimentul prin invitarea din școlile dobrogene a mai multor cadre didactice pentru a comemora evenimentul, manifestare la care au participat peste 60 de învățători și profesori din județele dobrogene, precum și inspectori școlari.

        După comunicările științifice prezentat cu acest prilej au fost vizitate școlile hârșovene, precum și locașurile de cult din oraș.

Frumoșii ani de școală – Istoria învățământului hârșovean

ALEXANDRU MIHAI DOGARU – profersor, animator cultural, folclorist. S-a născut la 24 octombrie 1941  în com. Ciobanu, Jud. Constanța. În localitatea natală își face studiile primare și gimnaziale. Urmează apoi cursurile Seminarului Teologic din Buzău, începe studiile universitare la Institutul Teologic din București, pe care le întrerupe, absolvă apoi la Institutul Pedagogic Constanța, Facultatea de Limba și Literatura Română, continuă la Universitatea. “Al. Ioan Cuza Iași ”

A funcționat în învățământ ca profesor predând limba și literatura română și limba latină la școlile din comuna natală , apoi la Liceul Teoretic “Ioan Cotovu” din Hârșova. A îndeplinit funcția de director de școală ( Ciobanu 1971 – 1980), director Casa de Cultură Hârșova (1980-1984) director adjunct (liceul Hârșova: 1996-1999).

Citește și: Gimnaziul „Principele Mihai ” din Harsova

GIMNAZIUL UNIC HARSOVA – Istoria Invatamantului Harsovean

Citește mai multe despre învățământul în Dobrogea.

Distribuie: