Muzeul Dobrogean din Harsova – Muzeul Carsium
„Câți dintre iubitorii de cultură știu de existența unui muzău la Hârșova? Și mai ales, câți dintre obișnuiții călători prin ținuturile dobrogene s-au abătut să-l vadă?
O spune ¨Cartea de aur¨ a muzăului.
Pe lângă membrii familiei regale, sunt doar câteva nume cu reputație culturală și politică și, spre cinstea noastră și drept pildă totodată, un însemnat număr de călători streini, atrași de curiozitățile pământului dobrogean neobișnuite prin alte părți. Streinii iubesc călătoriile și pe deasupra știu cum să le facă; nouă nu ne place, ori nu știm cum să le facem. (…)
În afară de articolele d-lui profesor universitar I. Simionescu, geologul Dobrogei, n-am citit nicăieri vreo însemnare despre colecția artistică și științifică din Hârșova, cea dintâi din țară în acest fel după cele întemeiate și susținute de stat. (…)
Muzeul Dobrogean din Harsova – Muzeul Carsium
Pământul dobrogean după realipire a oferit lacomului economist de dincolo de Dunăre, un vast teren de exploatat economicește și mai acum și politicește. Cât pentru cel cultural l-a lăsat în seama visătorilor ce n-au venit nici după aurul celui de-al doilea Eldorado. (…)
Cine știe, poate coloratele ridicături înșirate dealungul Dunării, rămășiți de întărituri romane, păstrează încă în adâncurile lor multe taine din alte vremi. Înțelegătorii de azi și de mâine le vor căuta, le vor strânge și le vor păstra cu cinste în locul unde se cuvine.
Dintre aceștia este și d-l Vasile Cotovu directorul școlii primare din Hârșova. Ca toate târgulețele dunărene, Hârșova este un loc plin amintiri istorice.
D-l Cotovu în sufletul dumisale de artist, nu s-a simțit bine să calce peste niște urme scumpe ce se uită, pier în țărână ori în mâini neînțelegătoare. Și s-a apucat cu o pasiune și o răbare vrednică de toată lauda să colecteze ce a putut găsi din tezaurul dobrogean risipit.
De remarcat e că a deșteptat gustul pentru colectare și locuitorilor, copiilor chiar.
Să-i vezi cum pe întunecate cu câte o ghiulea veche, un cuțit, o oală, o monedă ca să fie scriși în cartea de pomenire a muzăului. În neîncăpătoarea sală a muzăului se poate vedea o însemnată colecție archeologică, alta etnografică, o rară colecție geologică, apoi una zoologică și botanică, toate din regiunea dobrogeană. Colecția de tablouri și fotografii, copii și gravuri adaogă la frumusețea artistică a muzăului.
În mijlocul sălii, ca un simbol e așezată miniatura monumentului de la Adam-Clisi. Alăturea, într-o sală deosebită, e biblioteca muzăului înființată tot de d-l Cotovu.
Muzăul e în creștere și tinde să devie aceia ce trebuie să fie un bogat muzău a întregei Dobroge. Dacă statul ar sări în ajutor, dacă învățătorii și toți oamenii cu înțelegere ar contribui cu darul și stăruința lor, am vedea visul realizat în cel mai scurt timp. Și e păcat ca buna voință desinteresată a d-lui Cotovu să nu fie sprijinită cu toată căldura.
Clădirea școalei cu muzăul predomină triumfătoare până departe
Străbătând tăcutul și singuratecul orășel al Hârșovei, cu multe clădiri vechi și mohorâte scăpate încă de pe vremea prefacerilor, printre șirul de case noi, ce se ridică biruitoare, clădirea școalei cu muzăul predomină triumfătoare până departe, ca un semn al viitorului.
Vizitând-o, pe lângă mulțumirea noastră proprie, ne facem o datorie și totodată, aducem prinosul nostru de laudă și îndemn omului rar, care fără nici un sprijin de nicăieri a făcut mult față de cei ce au mijloace de la Stat, dar pe urma cărora nu se vede mai nimic pentru cunoașterea bogățiilor dobrogene.”
Muzeul Dobrogean din Harsova – Muzeul Carsium
„Musăul Dobrogean din Hârșova” – AP. D. CULEA (1882 – 1949)
Articolul cu acest titlu a fost publicat în „Dobrogea Nouă” publicație care a apărut la Constanța, în perioada 1 iulie 1911 – 8 iulie 1914 și a fost organ al Partidului Națioanl Democrat (N. Iorga), animatorul său fiind învățătorul Petre Ștefănescu. Cu același titlu a mai apărut un alt periodic, la Tulcea, în perioada 6 octombrie 1907 – 15 iulie1908 (11 numere), având subtitlul de „Ziar independent al intereselor Dobrogei”.
Fragmentele sunt extrase din “HARSOVA ORAS BIMILENAR – CRESTOMAȚIE ” Alcătuită de Prof. AL. MIHAI-DOGARU.
Muzeul Dobrogean din Harsova – Muzeul Carsium
Mai multe informații despre Muzeul Carsium Hârșova puteți găsi aici:
Lucrarile avanseaza iar Scoala Veche devine Muzeu Regional