A fost sau n-a fost, vot secret, la alegerea viceprimarului?

A fost sau n-a fost, vot secret la alegerea viceprimarului, Emil Paraschiv?

Până să răspundem la această întrebare, vă las o recomandare de film pentru acest weekend.

A fost sau n-a fost? este un film românesc de comedie satirică și dramă. Filmul este regizat de Corneliu Porumboiu. A fost multiplu premiat la Galele Gopo și recompensat cu Caméra d’Or la Festivalul Internațional de Film de la Cannes.

Revenind la politica locală, Viceprimarul suspendat, Emil Paraschiv aduce noi acuze PNL. De această dată motivul este recenta suspendare a actului administrativ prin care a fost ales viceprimar.

Motivul, conform declarației viceprimarului, pare să fie nerespectarea caracterului secret al votului prin care s-a ales viceprimarul.

În cadrul articolului vom prezenta:

  • prevederile codului administrativ, despre cum trebuie să se desfășoare votul
  • înregistrarea votului din ședința din 2 noiembrie 2020
  • mesajul transmis de Emil Paraschiv

Care este procedura legală de alegere a viceprimarului?

Art. 11. –

(1) Consiliul local alege din rândul membrilor săi pe viceprimar, respectiv pe viceprimari. Alegerea se face prin vot secret.

(2) Propunerea de candidați pentru alegerea viceprimarului, respectiv a viceprimarilor, se face de către grupurile de consilieri, de către consilieri sau de către primar.

(3) După înregistrarea candidaturilor se ia o pauză în timpul căreia se completează buletinele de vot.

(4) Exercitarea votului se face într-o cabină special amenajată, putându-se folosi, la alegere, una dintre următoarele modalități:

a) fiecare consilier primește un singur buletin de vot pe care sunt trecute numele tuturor candidaților. Intrând în cabină, din lista candidaților vor fi barate printr-o linie orizontală numele tuturor candidaților pe care consilierul nu dorește să îi aleagă. Pe buletin va rămâne nebarat numele consilierului sau, după caz, al consilierilor pe care dorește să îl/să îi aleagă votantul;

b) pe buletinul de vot se scrie cuvântul “DA” în dreptul numelui/numelor celui/celor pe care dorește să îl/să îi voteze;

c) alte modalități, la alegerea consiliului.

(5) Este declarat viceprimar candidatul care a obținut votul majorității consilierilor în funcție.

(6) În situația în care se aleg 2 viceprimari, sunt declarați aleși primii 2 candidați care au obținut cel mai mare număr de voturi.

(7) În situația în care nu s-a întrunit majoritatea prevăzută la alin. (5), se organizează un al doilea tur de scrutin, în aceeași ședință, la care vor participa candidații situați pe primele două locuri. La al doilea tur de scrutin este declarat ales viceprimar consilierul care a obținut cel mai mare număr de voturi.

A fost sau n-a fost vot secret? momentul votului din ședința din data 02.11.2020

Ședința Consiliului Local Hârșova din data de 2 noiembrie 2020.

Mesajul transmis de Emil Paraschiv în cursul zilei de astăzi:

a fost sau n-a fost vot secret
sursă foto: Emil Paraschiv

Stimați hârșoveni,

Deși mulți dintre dumneavoastră ați crezut că ați văzut totul în ceea ce-l privește pe actualul primar al orașului Hârșova, Ionescu Viorel, acesta a ținut să ne arate, încă o data, că este ”capabil” de mult mai mult, iar șicanele de la începutul mandatului meu de viceprimar, respectiv refuzul de a-mi pune la dispoziție biroul viceprimarului și trimiterea mea ”la cimitir”, au fost numai începutul unei lupte personale pe care a decis să o poarte cu mine, în dorința, lispită de echivoc, de acaparare totală a puterii, prin nesocotirea votului dumneavoastră și al consilierilor locali, în majoritatea lor.

Domnul primar a uitat foarte repede că hârșovenii au acordat PSD-ului cele mai multe voturi la alegerile locale din 27 septembrie, cu 41 mai multe decât PNL-ului, astfel încât PSD-ul a obținut 8 mandate de consilieri, iar PNL-ul numai 7. Cu puțin noroc însă și spre ghinionul USR-ului, PNL-ul l-a obținut și pe al optulea, la redistribuire.

Dar nimic din aceste lucruri nu contează pentru actualul primar deoarece, din câte ne-a demonstrat și în mandatul precedent, pentru dumnealui voința cetățenilor este opțională, iar jocurile de culise sunt specialitatea casei.

După ce a pus o presiune imensă pe colegii mei, în încercarea de a-i determina să mă trădeze la vot, și după nenumăratele încercări, fără succes, de a mă determina să renunț prin demisie, domnul primar, alături de consilierii PNL, au hotărât să se adreseze Instituției Prefectului Județului Constanța, că doar ar fi fost păcat să nu se valorifice apartenența la aceeași familie politică (PNL), solicitând atacarea în contencios administrativ a Hotărârii Consiliului Local Hârșova nr. 121 din data de 02.11.2010, prin care am fost ales viceprimar.

Continuarea mesajului transmis de Emil Paraschiv

Și, de parcă se terminaseră problemele în județ și rămăsese aceea a primarului din Hârșova, solicitarea a luat, în foarte scurt timp, forma unei acțiuni în instanță pentru anularea hotărârii cu pricina.Am încredere că instanța va înțelege caracterul politic al acestui demers și va judeca drept, dar mă întreb și eu: cât de departe pot merge ipocrizia și tupeul unora ? Cum să invoci nelegalitatea alegerii viceprimarului, pe motiv de nerespectare a caracterului secret al votului ?

Dar când s-a aplicat aceeași procedură de vot secret în mandatul precedent al consiliului local, în cazul a zeci de hotărâri, a fost bine ? Mai mult decât atât, procedura aplicată la alegerea viceprimarului, în data de 02.11.2010, a fost aprobată inclusiv de actualul consiliu local, aceasta fiind votată cu majoritate absolută înaintea votului privind alegerea viceprimarului.

În cazul în care ați uitat atât de repede, stimați colegi consilieri, vă rog să urmăriți ședința Consiliului Local Hârșova din data de 23.07.2020, minutele 14:05, 17:45, 21:00, 21:35, precum și ședința din data de 26.03.2020, de la minutul 38:00, dar și alte ședințe din mandatul precedent, și veți observa că procedura de vot secret aplicată la alegerea viceprimarului, în data de 02.11.2020, este similară procedurii aplicate în mandatul anterior!

Noi acuze aduse primarului

Domnule primar, când veți înțelege că Hârșova nu este numai a dumneavoastră, iar respectarea voinței cetățenilor, exprimată prin votul din 27 septembrie, nu este opțională ? Atât de mult vă deranjează alegerea mea în funcția de viceprimar al orașului, încât sunteți dispus să ne faceți pe toți de râs cu astfel de demersuri aberante, fără precedent în țară, sau urmăriți să distrageți atenția cetățenilor de la adevăratele probleme ale orașului ?

Majoritatea constituită în cadrul consiliului local v-a demonstrat că susținerea proiectelor pentru cetățeni nu depinde de culoarea politică și, în urma unor dezbateri, cu sau fără rezerve, a decis să susțină toate aceste proiecte. Sunt convins că dumneavoastră nu ați fi făcut la fel, în locul nostru. Consilierii PSD și Pro România din Consiliul Local Hârșova vor rămâne uniți în jurul viceprimarului ales, indiferent de ce presiuni și jocuri de culise veți mai încerca. Această majoritate va lupta pentru binele orașului și nu va fi părtașă la mizeriile pe care le faceți.

Vă rog eu frumos, nu mai consumați timpul în care sunteți plătit din banii hârșovenilor pe astfel de lucruri, oamenii au alte așteptări de la dumneavoastră!

Actul administrativ a fost atacat în contencios administrativ. Vezi aici mai multe informații: Viceprimarul Emil Paraschiv este suspendat

Ce părere aveți a fost sau n-a fost vot secret?

Distribuie: