La multi ani Romania

podium romanesc la sydney

La multi ani Romania!

Ziua Națională a României va fi sărbătorită în acest an, din cauza pandemiei covid-19, fără public. Cu o paradă restrânsă de cel mult 150 de militari, și fără tehnică militară.

De 1 decembrie, vă propunem, să retrăim momentele de la Sydney, atunci când o lume întreagă, era uimită de succesul gimnasticii românești. În urmă cu 20 de ani, publicul de la Sydney asculta „Deșteaptă-te române!” ridicat în picioare, în semn de respect.

La multi ani Romania

Pentru un podium 100% românesc, drapelul României este înălțat de 3 ori, pentru trei campioane, la jocurile olimplice de la Sydney, în urmă cu 20 de ani:

  • Andreea Răducan
  • Simona Amânar
  • Maria Olaru

La multi ani Romania!

Podiumul românesc de la Jocurile Olimpice de la Sydney din 2000 este unul dintre momentele de vârf ale gimnasticii din ţara noastră. Pe 21 septembrie 2000, la finalul probei de individual compus, cele trei locuri de pe podium erau ocupate de Andreea Răducan, Simona Amânar şi Maria Olaru.

Performanţa unică a venit la două zile după ce România cucerise medalia de aur la proba pe echipe, după o luptă dură cu Rusia. Prestaţia din finală a româncelor i-a făcut pe specialişti să mizeze pe gimnastele din ţara noastră pentru proba de individual compus.

Momentul va rămâne unic în istorie, deoarece după finala de la Sydney s-a modificat regulamentul. Astfel încât doar două jucătoare din aceeași țară pot ajunge în finală.

https://ro.wikipedia.org/wiki/Rom%C3%A2nia_la_Jocurile_Olimpice_de_var%C4%83_din_2000

Ziua Națională a României

La 1 decembrie 1918 a fost convocată, la Alba Iulia, Adunarea Naţională a Românilor, lucrările finalizându-se cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate. 

Marea Unire din 1918 a fost procesul istoric în urma căruia toate provinciile istorice locuite de români s-au unit, în cuprinsul aceluiași stat național, România. Etape preliminare au fost Unirea Principatelor Române din 1859 și dobândirea independenței în urma războiului din 1877-1878, pe fondul renașterii naționale a românilor în parcursul secolului al XIX-lea.

Citește și: 14 noiembrie ziua Dobrogei – 142 de ani de la unirea cu teritoriul national

Distribuie: