Marian Paștea a fost exclus din PSD Hârșova și pierde mandatul de consilier local

marian pastea exclus din psd

Marian Pastea a fost exclus din PSD Harsova și pierde mandatul de consilier local. (Știre actualizată 11.01.2021 )

Prefectul a semnat ordinul de încetare a mandatului de consilier local

Marian Pastea a fost exclus din PSD si pierde functia de consilier local.
Sursă: Ordinea.ro

Așa cum era previzibil, astăzi 11 ianuarie 2021, Prefectul Județului Constanța a semnat ordinul prin care constată încetarea, înainte de termen a mandatului de consilier local pentru Marian Paștea.

Locul este declarat vacant și va fi ocupat de Alexandru Bujeniță, membru PSD.

Alexandru Bujeniță a fost director al Liceului Teoretic Ioan Cotovu. După ce a fost înlocuit din funcție de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa a declarat pentru Ziua de Constanța:

„Decizia a fost 100% politică, nu am nici un dubiu”.

Ce urmează?

Opoziția recâștigă controlul asupra Consiliului Local odată cu pierderea mandatului de consilier local de către Marian Paștea. Ordinul emis de prefect poate fi atacat în contencios administrativ. Primarul Viorel Ionescu se poate baza doar pe susținerea celor 8 consilieri PNL.

  • Judecătoria Hârșova are un termen de 10 zile pentru a valida mandatul de consilier local pentru Alexandru Bujeniță
  • Alexandru Bujeniță trebuie să depună jurământul în fața consiliului local, în termen de 15 zile de la data la care secretarul general al primăriei l-a informat cu privire la validarea mandatului său. 

Motivele pentru care a fost exclus din partid Marian Paștea, ne-au fost comunicate de Viorel Bulancea, preșdintele PSD Hârșova:

“Nu a respectat disciplina de partid, aducand grave prejudicii de imagine Partidului Social Democrat. Nu s-a implicat deloc in campania electorala pentru alegerile parlamentare si nici macar nu a platit cotizatia pentru sediul PSD.

Domnul Pastea Marian nu a raspuns la nici o invitatie in cadrul partidului PSD de la alegerea viceprimarului!”

Cine îi va lua locul, după ce Marian Pastea a fost exclus din PSD Harsova?

Marian Pastea exclus din PSD Harsova si va fi inlocuit de Bujenita Alexandru

Conform codului administrativ, următorul aflat pe lista de consilieri locali a partidului va deveni consilier local. Astfel, noul consilier local al PSD Hârșova va fi domnul Bujeniță Alexandru.

Știre inițială:

În urma excluderii sale, Marian Paștea va pierde locul de consilier local.

Informatia a circulat ca zvon, insa am refuzat sa o publicam pana nu am primit confirmarea ca este reala.

Codul administrativ prevede pierderea calității de consilier local, dacă se pierde calitatea de membru al partidului, pe listele căruia a fost ales.

Marian Paștea are posibilitatea să conteste decizia partidului, iar PSD Hârșova va trimite decizia de excludere Prefecturii Constanța. Mandatul consilierului încetând după emiterea ordinului de prefect prin care se constată pierderea calității de consilier local.

Marian Pastea a fost exclus din PSD Harsova Care sunt motivele pentru care au fost exclus?

Până la această oră nu avem poziția oficială a PSD și nici a lui Marian Paștea. Însă pe măsură ce vom avea date suplimentare vom publica.

Ce importanță are în configurația politică actuală din Consiliul Local?

Importanța este maximă, pentru că Marian Paștea poate înclina acum balanța într-o direcție sau în alta. Până se va emite ordinul prefectului el poate vota în Consiliul Local. Dacă Marian Paștea se abține de la vot, consilierii PNL și opoziția formată din PSD și PRO România vor fi la egalitate, fiecare cu câte 8 voturi .

La acest moment nici PSD , dar nici PNL nu pot fi siguri de susținerea lui Marian Paștea.

Se complică și mai mult situația politică, și ca să nu dezamăgească nici un partid, noi îi recomandăm să voteze pentru hârșoveni.

La ședința de mâine, 18 decembrie sunt așteptați și reprezentanți ai Prefecturii Constanța.

Citește aici mai multe informații despre ședința programată mâine: Primarul Viorel Ionescu convoaca Consiliul Local în ședință extraordinară

Ce spune codul administrativ?

ARTICOLUL 122
Validarea mandatelor supleanților pe durata mandatului consiliului local 


(1) În caz de vacanță a mandatelor de consilieri locali, pe durata mandatului consiliului local, mandatele supleanților sunt validate în termen de 10 zile de la data încetării mandatului consilierului local, în condițiile art. 204, de către judecătoria în a cărei rază teritorială se află circumscripția electorală pentru care au avut loc alegeri în procedură necontencioasă, prin încheiere pronunțată în camera de consiliu, fără a fi aplicabilă procedura de regularizare a cererii. Validarea mandatelor supleanților se realizează cu respectarea prevederilor art. 114 alin. (2) și art. 121 alin. (1) lit. d), alin. (2) și (3). Supleanții au obligația transmiterii către secretarul general al unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale a documentelor doveditoare prevăzute la art. 114 alin. (2) lit. a) -d) cu cel puțin 5 zile înainte de împlinirea termenului de 10 zile. Dispozițiile art. 114 alin. (4) – (7) se aplică în mod corespunzător.  

  (2) Consilierul local al cărui mandat a fost validat pe durata mandatului consiliului local depune jurământul în fața consiliului local, în termen de 15 zile de la data la care secretarul general al unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale l-a informat cu privire la validarea mandatului său.  

  (3) Consilierul local declarat ales al cărui mandat a fost invalidat de judecătoria competentă, în primă instanță, dar care a fost validat prin hotărârea tribunalului depune jurământul în fața consiliului local, în termen de 15 zile de la data la care i-a fost comunicată hotărârea tribunalului.   

 (4) Consiliul local se convoacă în condițiile art. 134 alin. (1) pentru respectarea termenului prevăzut la alin. (2) sau (3), după caz.    

(5) Consilierul local al cărui mandat a fost validat în condițiile alin. (2) sau (3) care nu depune jurământul în termenul de 15 zile ori care refuză să depună jurământul este considerat demisionat de drept, cu excepția cazului în care se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 116 alin. (8).  

  (6) În cazul în care consilierul local al cărui mandat a fost validat în condițiile alin. (2) sau (3) se află, pe perioada celor 15 zile prevăzute de aceste alineate, într-una dintre situațiile prevăzute la art. 116 alin. (8), termenul pentru depunerea jurământului se prelungește până la încetarea acestei situații. 

ARTICOLUL 204 Încetarea mandatului de consilier local și de consilier județean

(1) Calitatea de consilier local, respectiv cea de consilier județean încetează la data declarării ca legal constituit a noului consiliu ales.

(2) Calitatea de consilier local, respectiv cea de consilier județean încetează de drept înainte de expirarea duratei normale a mandatului, în următoarele cazuri:

a) demisie;

b) constatarea și sancționarea, în condițiile Legii nr. 176/2010, cu modificările și completările ulterioare, a unei stări de incompatibilitate;

c) schimbarea domiciliului într-o altă unitate administrativ- teritorială, inclusiv ca urmare a reorganizării acesteia;

d) lipsa nemotivată de la mai mult de 3 ședințe ordinare și/sau extraordinare consecutive ale consiliului, desfășurate pe durata a trei luni calendaristice;

e) lipsa nemotivată de la 3 întruniri ale consiliului, convocate pe durata a 3 luni calendaristice, care determină imposibilitatea desfășurării, în condițiile legii, a ședințelor ordinare și/sau extraordinare;

f) imposibilitatea exercitării mandatului pe o perioadă mai mare de 6 luni consecutive, cu excepția cazurilor prevăzute de lege;

g) condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate, indiferent de modalitatea de individualizare a executării pedepsei;

h) punerea sub interdicție judecătorească;

i) pierderea drepturilor electorale;

j) pierderea calității de membru al partidului politic sau al organizației minorităților naționale pe a cărei listă a fost ales;

k) condamnarea prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru săvârșirea unei infracțiuni electorale pe durata procesului electoral în cadrul căruia a fost ales, indiferent de pedeapsa aplicată și de modalitatea de individualizare a executării acesteia;

l) deces.

sursă cod administrativ: https://lege5.ro/Gratuit/gm2dcnrygm3q/suspendarea-si-incetarea-mandatului-de-ales-local-codul-administrativ?dp=gi4tcojwhezdqoi

Distribuie: