Dobrogea frumoasa si iarna

 

Iarna la Hârșova, Dobrogea este frumoasa si iarna. Vedere panoramică, Ansamblul Vasile Cotovu, Școala Veche cu Casa Pedagogului și Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena.

 

Fotografie realizată de Ionică Echim.
Iarna la Harsova - Dobrogea frumoasa si iarna

Ansamblul Vasile Cotovu s-a aflat intr-o stare avansata de degradare, insa in prezent a inceput restaurarea cladirilor cu fonduri europene.

Proiectul „O uniune transfrontalieră în umbra istoriei”, ce va fi realizat cu fonduri europene. Proiect în care alături de Primăria Hârșova parteneri sunt Muzeul de Istorie Națională și Arheologie (MINA) Constanța, Municipalitatea Krushary și Muzeul Regional de Istorie Dobrich din Bulgaria cuprinde mai multe componente.

Asfaltare străzi ce leagă Școala Veche (viitorul muzeu) de Cetatea Carsium. Achiziționarea unor biciclete ce vor fi utilizate de vizitatorii muzeului, pentru a se deplasa la Cetate (aflată, de asemenea, într-un proiect de reabilitare).

Reabilitarea clădirii ,,Școlii Vechi” și ,,Casa Pedagogului”.

În cadrul acestui proiect, Școala Veche „Vasile Cotovu” din Hârșova va fi restaurată și redată publicului ca Muzeu Regional. La sfârșitul lucrărilor de refacere a școlii vechi, toate piesele din actualul Muzeu Carsium vor fi aduse aici și expuse publicului larg.

Totodată, la noul muzeu vor fi expuse aproximativ 1.000 de piese de mare valoare istorică aflate în gestiunea MINA Constanța.

În plus, în cadrul acestui proiect, pe lângă restaurarea clădirilor de patrimoniu se reabilitează și drumul de acces către cetatea Carsium, aflat într-o stare precară. Drumul face legătura directă între Centrul Multicultural și Cetatea Carsium și este inclus în traseul turistic ce face obiectul proiectului.

Lucrările de asfaltare sunt realizate in proporție de 90%, rămânând două tronsoane de străzi, ce vor fi reabilitate imediat ce vremea va permite.

În cadrul Proiectului, este cuprinsă asfaltarea a 1,6 kilometri de străzi, după cum urmează: 9 Mai, Ana Ipătescu, Prospectul Dunării, tronson Alexandru cel Bun, Cetății, tronson Carsium, tronson Ghe. Doja, Dobrogei, Danubiu și Soarelui.

Valoarea eligibilă totală a proiectului este de 3,2 milioane de euro (finanțare nerambursabilă și contribuția partenerilor) din care 2.722.353.22 euro – FEDR, reprezentând 85%, 416.359.90 euro – cofinanțare bugete de stat, reprezentând 13% și 64.055.37 – contribuția proprie a partenerilor reprezentând 2%. Perioada de implementare a proiectului este de 36 de luni.

Informatii suplimentare despre proiect:  https://primaria-harsova.ro/

Pentru mai multe detalii vizitati:

Lucrarile avanseaza iar Scoala Veche devine Muzeu Regional

 

Dobrogea este frumoasa si iarna.

Ascultă și ghidul audio:

https://audiotravelguide.ro/ansamblul-vasile-cotovu-harsova/

 

Distribuie: