Casa Cotovu si gradina de 2000 mp

casa cotovu - casa pedagogului

Casa Cotovu si gradina de 2000 mp.

casa cotovu si gradina de 2000 mp

CASA COTOVU

          În 1956 conducerea Școlii Medii din Hârșova trimitea următoarea adresă către  Secția de Învățământ a jud. Constanța:

         „Având în vedere că școala noastră este în situația de a se dezvolta prin mărirea numărului de clase și de elevi, prin sarcinile ce-i revin odată cu politehnicizarea învățământului, vă rugăm să binevoiți a intrveni locului în drept pentru a se cumpăra imobilul „V. Cotovu” din Hârșova, compus din 6 camere, 4 pe 4 m, ce pot fi folosite pentru laborator și ateliere, și dintr-o grădină în suprafață de circa 2000 m.p. care e foarte potrivită pentru experiențe și practică agricolă.

          De reținut că acest imobil se află vecin cu școala noastră și că prima școală românească a fost pe terenul amintit.

          Împrejmuirea solidă, estetica și poziția splendidă în care se găsește acest imobil, se întregește foarte bine cu  proprietatea  școalei noastre.

         Moștenitoarea acestei averi este pensionara din învățământ Aspasia V. Cotovu, care din lipsă de bani, s-a hotărât să vândă acest imobil la prețul de 20.000 lei.

De nu-l vom lua noi pentru școală pentru interesul învățământului, va fi vândut altor personae, ce nu vor înțelege nevoile noastre.

În cazul acestra s-ar face o  greșeală de neiertat, atât pentru învățământ, cât și pentru interesele generale obștești.

         Față de abvantajele pe care le prezintă această proprietate și având în vedere urgența ei este absolut necesar ca un organ din partea Ministerului nostru să constate cele mai de sus, la fața locului”.

       Adresa este semnată de directotul Școlii Medii, prof. Ion S. Popescu , care a fost primul director al al acestei unități școlare înființate în 1955. 

Într-o adresă asemănătoare către Sfatul Popular al Raionului Hârșova, scrie la sfârșit:

„Adaug în plus, că dacă aș avea posibilități materiale aș cumpăra-o personal și aș ceda-o imediat școlii. Îmi este însă imposibil să pot face acest lucru și de aceea dau alarma peste tot, ca școala să poată intra neapărat în posesia acestei proprietăți.(n.n. salariul lunar al directorului școlii era atunci de 800 lei).    

ansamblul vasile cotovu

Casa Cotovu si gradina de 2000 mp.

Frumoșii ani de școală – Istoria învățământului hârșovean

ALEXANDRU MIHAI DOGARU – profersor, animator cultural, folclorist. S-a născut la 24 octombrie 1941  în com. Ciobanu, Jud. Constanța. În localitatea natală își face studiile primare și gimnaziale. Urmează apoi cursurile Seminarului Teologic din Buzău, începe studiile universitare la Institutul Teologic din București, pe care le întrerupe, absolvă apoi la Institutul Pedagogic Constanța, Facultatea de Limba și Literatura Română, continuă la Universitatea. “Al. Ioan Cuza Iași ”

A funcționat în învățământ ca profesor predând limba și literatura română și limba latină la școlile din comuna natală , apoi la Liceul Teoretic “Ioan Cotovu” din Hârșova. A îndeplinit funcția de director de școală ( Ciobanu 1971 – 1980), director Casa de Cultură Hârșova (1980-1984) director adjunct (liceul Hârșova: 1996-1999).

Citește mai multe detalii despre: Casa invatatorului Casa pedagogului Casa Cotovu

https://ro.wikipedia.org/wiki/Ansamblul_Vasile_Cotovu

Distribuie: