Harsova: Sedinta pentru alegerea viceprimarului va avea loc in data de 02.11.2020, ora 17:00. Viceprimarul este din rândul consilierilor, iar alegerea este prin vot secret. În urma acestei ședințe se poate contura și o majoritate în consiliul local pentru următoarea perioadă. Reprezentanții celor trei partide care fac parte din Consiliul Local nu au anunțat până în acest moment nici o alinață post-electorală. În curând vom afla și ce majoritate se va crea la Hârșova.
La nivel național președintele PSD, Marcel Ciolacu a făcut pe data de 19 septembrie următoarea declarație:
„E pentru prima oară, de 30 de ani, când decizia a fost ca fiecare organizație să-și facă singuri alianțele locale. Cu adevărat, acum câteva zile am semnat cu Victor Ponta un acord de creare de majorități la consiliile județene, consiliile locale, un fel de acord post-electoral.”.
Pe 30 septembrie, Ludovic Orban a făcut următoarea declarație:
„Interzicem tuturor organizațiilor locale să facă înțelegere sau alianță cu PSD. Partidele afine cu care suntem în colaborare de 4 ani și cu care am recomandat să se facă alianță sunt PMP și USR.
Primarul orașului Viorel Ionescu a inițiat un proiect de ordine de zi prin care propune ca la următoarea ședință să adopte mai multe hotărâri.
- Proiect de hotărâre privind alegerea preşedintelui de şedinţă pentru perioada noiembrie 2020 – ianuarie 2021 – Inițiator – Primar Viorel Ionescu
- Proiect de hotărâre privind constituirea comisiilor de specialitate a consiliului local Hârșova, județul Constanța – Inițiator – Primar Viorel Ionescu
- Proiect de hotărâre privind alegerea viceprimarului orașului Hârșova – Inițiator – Primar Viorel Ionescu
- Diverse
Harsova: Sedinta pentru alegerea viceprimarului. Care este procedura de alegere a viceprimarului?
Art. 11. –
(1) Consiliul local alege din rândul membrilor săi pe viceprimar, respectiv pe viceprimari. Alegerea se face prin vot secret.
(2) Propunerea de candidați pentru alegerea viceprimarului, respectiv a viceprimarilor, se face de către grupurile de consilieri, de către consilieri sau de către primar.
(3) După înregistrarea candidaturilor se ia o pauză în timpul căreia se completează buletinele de vot.
(4) Exercitarea votului se face într-o cabină special amenajată, putându-se folosi, la alegere, una dintre următoarele modalități:
a) fiecare consilier primește un singur buletin de vot pe care sunt trecute numele tuturor candidaților. Intrând în cabină, din lista candidaților vor fi barate printr-o linie orizontală numele tuturor candidaților pe care consilierul nu dorește să îi aleagă. Pe buletin va rămâne nebarat numele consilierului sau, după caz, al consilierilor pe care dorește să îl/să îi aleagă votantul;
b) pe buletinul de vot se scrie cuvântul „DA” în dreptul numelui/numelor celui/celor pe care dorește să îl/să îi voteze;
c) alte modalități, la alegerea consiliului.
(5) Este declarat viceprimar candidatul care a obținut votul majorității consilierilor în funcție.
(6) În situația în care se aleg 2 viceprimari, sunt declarați aleși primii 2 candidați care au obținut cel mai mare număr de voturi.
(7) În situația în care nu s-a întrunit majoritatea prevăzută la alin. (5), se organizează un al doilea tur de scrutin, în aceeași ședință, la care vor participa candidații situați pe primele două locuri. La al doilea tur de scrutin este declarat ales viceprimar consilierul care a obținut cel mai mare număr de voturi.
Art. 12. –
În caz de balotaj se va proceda la un nou tur de scrutin, la care vor participa numai candidații care se află în această situație. Va fi declarat ales candidatul care a obținut cele mai multe voturi.
Art. 13. –
Alegerea viceprimarului va fi consemnată în hotărârea nr. 5 a consiliului local. Prin aceeași hotărâre consiliul local ia act de încetarea mandatului de consilier al viceprimarului, în locul acestuia fiind validat primul supleant aflat pe lista partidului politic, alianței politice sau alianței electorale respective, dacă conducerea acestora confirmă în scris că persoana în cauză mai este membru al partidului respectiv.
Art. 14. –
Durata mandatului viceprimarului este egală cu durata mandatului consiliului local. În cazul în care mandatul consiliului local încetează înainte de expirarea duratei normale de 4 ani, încetează de drept și mandatul viceprimarului, fără vreo altă formalitate.
Cine va putea ocupa funcția de viceprimar?
Unul dintre cei 17 consilieri locali.
Harsova: Prefectul prezent la depunerea juramantului de catre consilieri si primar
Citește cum se alege președintele de ședință.