14 noiembrie ziua Dobrogei – 142 de ani de la unirea cu teritoriul national

14 noiembrie ziua dobrogei 42 de ani de la mica unire

Ziua Dobrogei 14 noiembrie mica unire, ziua cand Dobrogea a revenit la teritoriul national.

Maine se implinesc 142 de ani de la unirea Dobrogei cu teritoriul național.

În fiecare an, la 14 noiembrie, se sărbătoreşte Ziua Dobrogei, marcând, astfel, data la care, în anul 1878, Dobrogea a revenit la teritoriul naţional.

24 ianuarie 1859 este data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române. Prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, ca domn al Moldovei pe 5 ianuarie 1859. Iar al Țării Românești, pe 24 ianuarie 1859. Este primul pas al procesului ce a dus la realizarea României Mari. Al doilea fiind revenirea Dobrogei la Țară, în anul 1878.

Războiul ruso-româno-turc de la 1877-1878 a marcat cucerirea pe câmpul de luptă a independenţei de stat a României. 

Ziua Dobrogei 14 noiembrie - mica unire
Henryk Dembitzky (1830-1906) – Epopeea independentei in arta romaneasca, Bucuresti, 1977

Potrivit legii, sărbătorirea anuală a Zilei Dobrogei poate fi marcată de autorităţile centrale şi locale, de instituţiile publice de cultură din ţară şi din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural-ştiinţific.

Propunerea legislativă privind instituirea acestei zile a fost adoptată la 19 noiembrie 2013, de Senat. Iar la data de 9 septembrie 2015, a fost adoptata de plenul Camerei Deputaţilor. For decizional în acest caz. Legea 230/2015 privind instituirea acestei zile a fost publicată în Monitorul Oficial din 7 octombrie 2015.

Mesajul președintelui Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu:

14 noiembrie ziua Dobrogei – mica unire

Într-o proclamaţie emisă pe data de 14 noiembrie 1878, cu ocazia alipirii Dobrogei, domnitorul Carol I garanta tuturor locuitorilor provinciei:

„Voi de acum atârnaţi de un Stat, unde nu voinţa arbitrară, ci numai legea desbătută şi încuviinţată de naţiune hotăreşte şi o cârmuieşte. Cele mai sfinte şi mai scumpe bunuri ale omenirei: viaţa, onoarea şi proprietatea, sunt puse sub scutul unei constituţiuni pe care ne-o râvnesc multe naţiuni străine. Religiunea voastră, familia voastră, pragul casei voastre, vor fi apărate de legile noastre, şi nimeni nu le va putea lovi, fără a-şi primi legiuita pedeapsă.”

Lunga asteptare a populatiei dobrogene a incetat la 14 noiembrie 1878 – in marea zi a unirii efective a Dobrogei cu Romania.

In acea zi de neuitat, printul Carol a lansat din Braila „Proclamatia catre dobrogeni” si „Inaltul ordin de zi” catre armata. Primele unitati militare au trecut Dunarea pe la Braila si Galati. Au fost intampinate peste tot in Dobrogea cu o imensa bucurie. Apele batranului fluviu uneau din acest moment, mai mult decat oricand in trecut, inimile, sperantele si nazuintele romanilor, purtand totodata nadejdea unui viitor mai bun pentru toti locuitorii Dobrogei.

„Proclamatia…” purta, alaturi de semnatura printului Carol si semnaturile principalilor membri ai guvernului:

  • I.C.Bratianu – prim ministru,
  • Mihail Kogalniceanu – ministru de externe,
  • C. A. Rosetti – ministru de interne,
  • I. Campineanu – ministru de finante
  • Eug. Statescu – ministrul Justitiei.

Fiecare cuvant din cele doua documente fusese cantarit cu mare grija.

Se preciza mai intai ca unirea a fost hotarata de „marile puteri prin tratatul de la Berlin”, pentru a nu se crede ca Romania a acceptat un schimb de teritorii (Basarabia pentru Dobrogea – n.n.).

Se preciza apoi ca Romania a dat jertfe grele in razboi si se invocau drepturile istorice ale Romaniei, fiind vorba de „vechea posesiune a lui Mircea cel Batran si a lui Stefan cel Mare”; romanii nu intrau deci in Dobrogea ca niste „cuceritori”, Statul roman isi propunea sa garanteze „viata, onoarea si prosperitatea tuturor locuitorilor de orice nationalitate si religie”, pusi „sub scutul unei Constitutiuni pe care ne-o ravnesc multe natiuni straine”.

Erau anuntate masuri urgente pentru intronarea ordinei si legalitatii, desfiintarea unor dari impovaratoare si reducerea altor obligatii.

citește mai multe despre: https://tulcealibrary.ro/portal/ziua-dobrogei-14-noiembrie-1878/

Ce spune Nicolae Iorga despre Harsova

surse: Agerpress, Tulcea Library, Ziua de Constanța

Distribuie: