Directorul Regional al Apelor Române a efectuat verificari în zona Hârșova

inspectie dig Harsova Bogdan Bola

Directorul Regional al „Apelor Romane” a efectuat verificari in zona Hârșova. Au fost constatate mai multe probleme pe cursul de apă Topolog, în zona localităților: Saraiu, Gârliciu, Ciobanu, Hârșova și Vadu Oii. Localitatea Vadu Oii este cea mai expusă la inundații. În aval și în amonte de Vadu Oii sunt infiltrații în dig. Digul de apărare împotriva inundațiilor Hâșova – Ciobanu necesită reparații capitale. Investiția necesară se ridică la aprox. 15 milioane de RON. Abia după 5 ani de zile s-a obținut finanțare pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru digul Hârșova-Ciobanu.

Regăsiți mai jos informarea completă.

Directorul Regional al Apelor Romane  in inspectie la Harsova
Inspectie Administrația Bazinala de Apă Dobrogea – Sursă foto: Bogdan Bola

Directorul Regional al Apelor Romane Bogdan Bola:

Bogdan Bola este director al Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral. (Administrația Națională Apele Române)

„Pe teren, înțelegi mult mai bine ce ai de făcut decât stând lejer într-un birou. Împreună cu colegii mei, am mers pe cursul de apă Topolog, care traversează mai multe localități dobrogene, până la Hârșova, unde am inspectat lucrările și obiectivele aflate în administrarea ABADL.

Prima oprire a fost în localitatea #Saraiu, unde cursul de apă Topolog tranzitează intravilanul localității: aici, Apele Române au o stație automată DESWAT, utilizată pentru monitorizarea din punct de vedere hidrologic a cursului de apă.

Atunci când vor fi puse în funcțiune toate cele 31 de stații din Dobrogea, acestea ne vor da o imagine foarte clară asupra nivelului precipitațiilor, a creării posibilelor viituri, etc. am verificat stadiul lucrărilor de realizare a punții hidrologice din localitate, care va fi finalizată în câteva săptămâni.

ABADL urmărește implementarea unui număr de 11 punți hidrologice în bazinul hidrografic Dobrogea – Litoral.

Cinci dintre acestea vor fi gata în următoarele săptămâni – inclusiv la Saraiu, restul de șase urmând să fie gata până la jumătatea anului viitor. Aceste punți sunt necesare agenților noștri care, în cazul unor ploi puternice și a creșterii debitelor, le pot folosi pentru măsurarea vitezei/adâncimii viiturii.

Următoarea oprire a fost pe drumul județean DJ223, în apropierea localității #Gârliciu.

Aici fusesem atenționat de un bun prieten și coleg din localitate că avem o problemă pe cursul de apă Topolog. În urma cercetărilor pe teren, am stabilit împreună cu colegii mei ca în această zonă, cursul de apă să fie decolmatat, în aval de localitatea Saraiu până la barajul Hazarlâc.

Echipele Sistemului de Gospodărire a Apelor Constanța din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral vor asigura secțiunea de scurgere a apei pentru a evita inundarea DJ 223. Acesta este singura calea de acces către localitatea Gârliciu, iar la viituri sau debite foarte mari acest drum este inundat. Lucrarea va fi inclusă în Planul de Gospodărire a Apei de anul viitor.

Ghiol Garliciu - Lacul Hazarlac
Inspectie Administrația Bazinala de Apă Dobrogea – Sursă foto: Bogdan Bola

Barajul și lacul #Hazarlâc reprezintă locuri mai puțin cunoscute constănțenilor, însă au o frumusețe aparte. barajul Hazarlâc a fost preluat în administrare în anul 2013 de către #ABADL de la Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare. Acesta are rol de atenuare a undelor de viitură care se pot forma pe cele trei cursuri de apă: Topolog (curs de apă permanent), Bentu și Dovrigelu (cursuri de apă nepermanente). Lacul Hazarlâc a fost creat, în anii 1970, prin bararea celor trei cursuri de apă – Topolog, Bentu și Dovrigelu – pentru siguranța incintei agricole Ciobanu – Gârliciu și acum se află în administrarea Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură.

După cum se poate observa și în poze, nivelul lacului este unul scăzut (agentul nostru de la baraj spunea că are cel mai mic nivel din ultimii 50 de ani), iernile blânde și lipsa precipitațiilor spunându-și și aici cuvântul. Tocmai de aceea, decolmatarea cursului de apă Topolog va fi prioritară pentru echipele noastre la începutul anului următor.

Ultimele inspecții le-am făcut la #Hârșova, cu sprijinul colegilor din formația de acolo.

Directorul Regional al Apelor Romane - Directorul Regional al Apelor Romane - Bogdan Bola Harsova
Inspectie Administrația Bazinala de Apă Dobrogea – Sursă foto: Bogdan Bola

Alături de ei, controlate modalitățile de întreținere și exploatare a obiectivelor pe care le administrăm.

Am mers pe linia de apărare împotriva inundațiilor la Dunăre, acolo unde localitatea Vadu Oii este cea mai expusă la inundații. Din păcate, la aval și amonte de localitate digul prezintă infiltrații, necesitând unele reparații. Din păcate, abia anul acesta, după mai bine de CINCI ANI de încercări, am reușit, împreună cu directorul general al Apelor Române – dl. Ervin Molnar – deblocarea și aprobarea finanțării unui studiu de fezabilitate privind o reparație capitală a digului de apărare Hârșova – Ciobanu!

Este un pas mic, dar extrem de necesar pentru a demara investiția pe care o evaluăm undeva la 15 milioane de lei. La cantonul nostru, am verificat stocul de apărare împotriva inundațiilor și starea echipamentelor formației Hârșova. Însă la cum au avut grijă de canton și de lucrări, pot spune că obiectivele noastre și locuitorii din zonă sunt pe mâini bune! Felicitări colegilor mei pentru tot efortul depus!

„Fă-ţi datoria oricând. Totdeauna va fi cineva care să te vadă: tu însuţi!” Nicolae Iorga

Distribuie: