Crucea de la Harsova

Crucea de la Harsova - Obiective turistice Dobrogea

Crucea de la Harsova

Crucea de la Hârșova situată pe Dealul Belciug a fost ridicată în anul 1913. În urma unei tragedii naționale ale Armatei Române. În memoria celor 26 de ofitțeri, subofițeri și soldați care și-au pierdut viața într-un tragic accident pe Dunăre. A fost ridicată crucea comemorativă, pe care au fost dăltuite numele tuturor victimelor.

Tragedia s-a produs în după-amiaza zilei de 17 Septembrie 1912, Batalionul 3 pionieri Galați se afla cantonat pe malul Dunării, în dreptul localității Giurgeni, în aval de Hârșova.

Militarii au făcut o vizită în Hârșova, au vizitat Muzeul Regional din localitate și au luat masa la un restaurant. Spre seară în jurul orei 19:30 s-a dat ordinul de întoarcere la baza operativă.

Pe drumul de întoarcere, Șalupa «Trotuş» s-a ciocnit cu un vas de pasageri unguresc «Széchenyi István».

Toţi cei aflaţi în cabine şi în serviciul navei au pierit, fără nicio şansă, în adâncuri. Ministerul de război a declarat doliu în armată, iar regele Carol şi principele moştenitor Ferdinand au adresat telegrame de condoleanţe familiilor şi unităţilor militare.

Cercetătorul istoric Hârșovean Constantin Nicolae:

O parte din cei decedaţi au fost înmormântaţi în cimitirul de la Hârşova, într-un cavou comun, în prezenţa Episcopului Nifon.

Ancheta oficială a stabilit că, în urma ciocnirii, şalupa Trotuş s-a răsturnat şi a căzut instantaneu în apă.

 

Nu era spartă şi nu avea probleme tehnice de nicio natură. Vaporul de pasageri nu a oprit, însă, la impact, crezând că a fost vorba de o buturugă şi a continuat marşul 340 metri.

 

A revenit la locul accidentului după 25 minute. Prea târziu însă! a declarat Cercetătorul istoric Hârșovean Constantin Nicolae pentru publicația Cuget Liber.

Majestatea sa Împăratul Franz Joseph i-a trimis Majestății Sale regelui Carol I la Castelul Peleș o telegramă. În care își exprima marea părere de rău pentru doliul ce-i încearcă Armata Română:

„Cu cea mai adîncă părere de rău am aflat despre înspăimântătorul accident ce s-a întâmplat alaltăieri canonierei Tale Trotuș și în urma căruia au pierit nu numai bastimentul dar și un însemnat număr de ofițeri și soldați ce se aflau la bord.

Adânc mâhnit de această întâmplare nenorocită care m-a zguduit,

Te rog din suflet sa fii încredințat că împărtășesc din adâncul inimii doliul tău pentru pierderea ce a suferit armata şi marina Ta prin moartea ofiţerilor şi a soldaţilor, făcându-şi datoria cu credinţă.

La această telegramă , Majestatea Sa Regele Carol I a răspuns :

Călduroasa şi cordiala parte pe care O iei la nenorocirea zguduitoare şi dureroasă care a răpit armatei Mele un mare număr dintre cei mai bravi ofiţeri ai ei,

 

Mă mişcă foarte adânc şi-Mi dovedeşte din nou simţămintele de iubire şi viul interes pe care ni-L arăţi în orice împrejurare.

Cuvintele Tale de mângâiere vor fi primite de poporul Meu cu sinceră recunoştinţă şi vor lăsa o impresie veşnică.

 

Pentru armata Mea şi pentru cei rămaşi în urma morţii ofiţerilor în exerciţiul funcţiunii lor, via parte ce o Iei este un adevărat balsam în momentul acesta de dureroasă încercare care ne învăluie în doliul cel mai adânc.

 

Îţi exprim încă o dată cea mai cordială mulţumire pentru călduroasa Ta simpatie care ne face tuturor bine.

Crucea de la Crucea de la Hârșova:

în același an fatidic au mai fost încă două accidente navale tragice tot pe Dunăre,este vorba de scufundarea la Galați pe 6 octombrie a bărcii monitorului „Lahovary” și  la Călărași a șalupei Teleorman, în total Armata Română a pierdut 115 ofițeri, subofițeri și soldați.

Sursa foto: Ionică Echim

sursa info/text:

https://deieri-deazi.blogspot.com/2014/07/accidente-si-crime-pasionale-din-anul.html

https://www.cugetliber.ro/stiri-social-misterul-din-adancuri-buturuga-care-a-dus-la-catastrofa-de-pe-dunare-362318

https://www.ziuaconstanta.ro/in-constanta/lumea-marinarilor/catastrofa-de-la-harsova-armata-romana-in-doliu-652254.html

https://deieri-deazi.blogspot.com/2014/07/accidente-si-crime-pasionale-din-anul.html

 

Distribuie: