Fata primarului din Saraiu blestemata de mama sa

vapor harsova

Fata primarului din Saraiu blestemata de mama sa. La inceputul secolului trecut mii de familii de români din Bucovina, Muntenia, Dobro­gea și Transilvania au emigrat în Canada. Plini de datorii şi sperând că Dum­nezeu îi va ajuta să supravieţuiască, au emi­grat în căutarea salvării în Canada, Pământul Făgăduinţei.

Este și cazul Valeriei Mihalcea căsătorită cu Marin Mihalcea, fiica primarului din Saraiu, Ion Ciurea. La 97 de ani ea povestește cum atunci când a plecat din Saraiu, avea o fetiță de 8 luni, pe nume Ileana. Primarul avea 20 de pogoane de pământ și grădină, însă soțul era sărac. Soțul ei iși propusese să emigreze în Canada pentru a se îmbogăți și la întoarcere să le facă în ciudă celor din sat.

Prima parte a călătoriei a fost de la Hârșova cu vaporul până în Germania.

Fata primarului din Saraiu blestemata de mama sa

În ziua plecării, mama mi-a furat-o pe Ileana, spunân­du-mi că o creşte ea. Voia să fie sigură că mă întorc… Plângeau vecinele de mila noastră şi o îndemnau: «Dă-i, Ilincă, fata să plece, dacă aşa îi este scris…». Biata mama… Eu eram de ajutor pentru dânsa la ţesut şi la lu­crul în casă. Cum să se despartă de mine? «Vale­ria!» striga disperată, strângând-o pe Ileana la piept. «De ce-mi rupi tu inima, Valeria? Asta-ţi e răsplata că te-am crescut, fata mea? Dacă nu-ţi e frică de Dumnezeu, fă ce vrei, dar lasă-mi fata! Lasă-mi o mângâiere, ai milă, Valeria!». Tata, înţelegând că nu pot da îndărăt şi că trebuie să-mi urmez bărbatul, i-a luat fetiţa din braţe şi mi-a dat-o, binecuvân­tându-ne.

Fata primarului din Saraiu blestemata de mama sa

mama s-a întors cu faţa spre răsărit şi, rezemată de poartă, a strigat în gura mare, făcându-şi cruce: «Du-te, Valeria, mamă, nouă mări şi nouă ţări, bine capului să nu găseşti dacă tu mă laşi pe mine singură!».

Toți frații Valeriei au murit în război iar tatăl s-a pierdut în Transilvania. Valeria se întreabă și astăzi la 97 de ani

Din cauza războiului, iar apoi din lipsă de bani, eu nu m-am mai putut întoarce niciodată acasă.

Doamne, cum aş face să mă ierte de-acolo, din împărăţia cerului? Şi-acum o văd închinându-se şi blestemând în faţa porţii…”.

Mama a murit fără nicio mângâ­iere povestește Valeria Mihalcea de 97 de ani din Regina.

Citește articolul complet cu povestea completă și alte povești similare, scris de ION LONGIN POPESCU în urma unei călătorii în Canada. Formula As – Tărâmul Fagaduinței

Ce spune Nicolae Iorga despre Harsova

Distribuie: