ÎPS Teodosie cheamă toți preoții din Arhiepiscopia Tomisului la Manastirea Sf. Andrei

IPS Teodosie la Harsova

IPS Teodosie cheama toti preotii la Manastirea Pestera Sfantului Andrei, din localitatea Ion Corvin. Decizie fără precedent luată de Arhiepiscopia Tomisului. Prin această decizie în restul bisericilor din Eparhia Tomisului nu se va oficia slujba în ziua de Sf. Andrei. (30.11.2020)

În urma deciziei luate de Arhiepiscopul Tomisului, preoții din Hârșova se vor deplasa pe 30 noiembrie la Mănăstirea Peștera Sfântului Andrei.

Preotul paroh Viorel Avisalon (sursă foto: Arhiepiscopia Tomisului)

IPS Teodosie cheama toti preotii la Mănăstirea Peștera Sf. Andrei

Tot personalul clerical și monahal din Eparhia Tomisului este chemat în localitatea Ion Corvin, în interes de serviciu. Pentru a savarsi Sfânta Liturghie în sobor la Mănăstirea Peștera Sfântului Andrei.

Conform unei adrese transmise de ÎPS Teodosie, toate bisericile parohiale din cuprinsul Arhiepiscopiei Tomisului vor rămâne deschise pentru închinare și rugăciune individuală.

Decizia a fost luată în contextul pandemiei actuale, și comunicată de Arhiepiscopie tuturor clericilor din Arhiepiscopia Tomisului.

ÎPS Teodosie este supărat că Instanța a respins cererea Arhiepiscopiei Tomisului.

Arhiepiscopia Tomisului a transmis o scrisoare deschisă guvernului prin care reproșează acțiunea forțelor de ordine din dimineața zilei de 25.11.2020.

În apropierea localității Ion Corvin se află peștera unde se consideră că este locul de adăpostire al Sfântului Andrei în Dobrogea.

Arhiepiscopia a încercat să obțină anularea măsurii care impune ca la pelerinaje să participe doar localnici. Miza a fost sărbătoarea Sfântului Andrei, de pe 30 noiembrie. La această sărbătoare mii de credincioși ar fi urmat să meargă la peșteră. Decizia a fost luată de Tribunalul Constanța și poate fi contestată. Contestația se face în 5 zile, având în vedere că Sfântul Andrei este pe 30 noiembrie, acțiunea nu ar mai avea sens.

Municipiul Constanța este în carantină, sunt permise slujbele doar în exterior

Se permite oficierea slujbelor religioase doar în exteriorul clădirilor, cu excepţia celor la care participă doar personalul bisericesc. Pentru evenimentele organizate în exterior se va respecta norma de 4 mp/persoană.

ÎPS Teodosie a oficiat o slujbă, împreună cu un sobor de preoți, în cartierul Tomis Plus din Constanța. La slujbă au fost prezenți enoriași în interiorul bisericii, contrar reglementărilor în vigoare.

Slujbă cu 60 de enoriași în interiorul unei biserici din Constanța oficiată de ÎPS Teodosie

IPS Teodosie cheama toti preotii la Sf. Andrei

Polițiștii și jandarmii au intervenit în urma unei solcitări telefonice prin intermediul telverde la o slujbă oficiată de ÎPS Teodosie în cartierul Tomis Plus din Constanța. Slujba era oficiată de un sobor de preoți condus de Arhiepiscopul Tomisului. Contrar reglementărilor CJSU prin care sunt interzise slujbele la interior, în biserică se aflau 60 de persoane. O parte din enoriași nu purtau măști de protecție.

ÎPS Teodosie este supărat pe guvern, polițiști și jandarmi

În urma incidentului petrecut la Constanţa în dimineaţa zilei de de 25 noiembrie 2020, cu prilejul sărbătoririi hramului Bisericii Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina din cartierul Tomis Plus, Arhiepiscopia Tomisului a transmis o scrisoare deschisă guvernului:

„Am îndurat suficient, de la începutul acestei pandemii, împreună cu toți oamenii de bună-credință din această țară și am respectat măsurile sanitare luate inițial, în mod responsabil. De această dată, însă, trebuie să denunțăm public abuzurile pe care le orchestrați, și pe care forțele polițienești și de jandarmerie le exercită asupra noastră, într-o țară europeană care se vrea a fi democrată și nu aflată sub dictatură și teroare.

Nu vom îngădui acum, ca dreptul de a-l cinsti așa cum se cuvine, pe Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, să ne fie călcat în picioare de cei care nu au frică de Dumnezeu și se închină unei științe absurde, care nesocotește pe om în integralitatea sa: trup, dar și suflet.

Ce veți face? Ne veți bate, amenda, aresta și executa pe toți cei care vom merge să ne rugăm la Mănăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei, în ziua prăznuirii sale ?!?

Veți asmuți justiția și forțele de ordine împotriva propriilor frați și surori pentru a vă atinge scopurile fixate?”

Scrisoarea integrală o găsiți aici: Arhiepiscopia Tomisului 25.11.2020

Vergil Chițac, primarul Constanței declară că va discuta cu Arhiepiscopul Tomisului

Declarație Vergil Chițac:

„Eu am avut o discuție pe tema asta cu Înalt Prea Sfinția Sa și mi-a argumentat că așa cum omul are nevoie de hrană fizică, așa are nevoie și de hrană spirituală. Și că e o parte a drepturilor fundamentale, dreptul la credință. Pe mine, pe de altă parte, toată viața m-a guvernat știința. Eu cred că regulile trebuie respectate în cazul ăsta. Voi avea o discuție foarte serioasă cu IPS Teodosie, fiindcă nu putem să expunem lumea”

„Eu cred că și Arhiepiscopia trebuie să respecte regulile. Cu atât mai mult cu cât au fost mai multe fețe bisericești care s-au infectat, nu pot să înțeleg. Au avut atâtea exemple în rândul lor, ba chiar unii și-au pierdut și viața”

Răspunsul Arhiepiscopiei Tomisului pentru Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța

„Domnule primar,

Cu tot respectul, ceea ce spuneți dvs. nu este valabil în cazul unor simple decizii discriminatorii, nu legi, luate fără consultarea celor implicați. A ignora nevoile spirituale ale comunității, sau a le trata discreționar față de cele materiale, este un semn al secularizării Statului, care pare că a uitat că Biserica poate fi partener de dialog.

Constituția spune însă că Statul trebuie să fie neutru religios, nu religios, nu ateu, nu secularizat, nu laic. Credincioșii noștri au stat destul în frig, în ploaie, în soare, sau oriunde li s-a indicat, în vreme ce alții au putut folosi confortabil metroul, mall-ul sau alte temple economice.

Așa nu se mai poate! Nu vă mai bateți joc de noi! Nu faceți religie din economie, luptându-vă cu cultele ca și cum v-ar fi dușmani, nu parteneri sociali.Avem rugămintea de a fi consultați și noi atunci când se iau decizii care ne privesc.Așa ar fi democratic.a”

Alte știri despre Arhiepiscopia Tomisului: Bisericile din Harsova strang alimente pentru o campanie umanitara

Distribuie: