Primaria Harsova obligata sa plateasca

Primaria Harsova obligata sa plateasca

Primaria Harsova obligata sa plateasca elevilor din Hârșova burse de merit, burse de ajutor social și burse de studiu şi performanţă, a anunțat Asociația Elevilor din Constanța.

Asociația Elevilor din Constanța a chemat în judecată 12 UAT-uri. Și anume: Comunele Cogealac, Crucea, Baneasa, Lipnita, Mihail Kogalniceanu, Nicolae Balcescu, Topalu, Garliciu, Dumbraveni si Mereni. Orasul Harsova si municipiul Medgidia.

Primaria Harsova obligata sa plateasca

Primaria Harsova obligata sa plateasca, instanța dă câștig de cauză Asociaţiei Elevilor din Constanţa (AEC)

Curtea de Apel Constanţa a respins pe 28 octombrie printr-o hotărâre definitivă recursul făcut de autoritatea locală ca nefondat.

Administrația locală a invocat lipsa banilor şi faptul că autoritățile centrale nu au asigurat fondurile suplimentare pentru această categorie de venituri.

Situația de la Hârșova nu este singulară. O analiză a Consiliului Național al Elevilor relevă faptul că 36% din primăriile din țară nu acordă burse. Iar 55% dintre ele dau burse mici și foarte mici.

Soluție Curtea de Apel Constanța

Ora estimata: 10:00
Complet: C1 RECURS
Tip solutie: Nefondat
Solutia pe scurt: Dec.civ.nr./CA/28.10.2020 Respinge recursul ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi.

Bursele de performanță se acordă elevilor care se încadrează în cel puțin unul din cazurile următoare:

  • a) au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale olimpiadelor și concursurilor şcolare naționale organizate de Ministerul Educației.
  • b) s-au calificat în loturile de pregătire organizate de Minister pentru competițiile internaționale.
  • c) au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale competițiilor/concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, de nivel național, organizate de Minister.

Elevii pot pierde bursa, dacă nota la purtare într-un semestru este mai mică de 10, prevede ordinul.

Bursele de merit se acordă elevilor care se încadrează în cel puțin unul din cazurile următoare:

  • a) au obținut media generală de cel puţin 8,50 și nota 10 la purtare în anul şcolar anterior, respectiv în primul semestru al anului școlar, pentru elevii aflaţi în clasele de început ale învăţământului gimnazial, liceal sau profesional
  • b) au obținut locurile I, II sau III la etapele județene ale olimpiadelor și concursurilor școlare naționale organizate de Ministerul Educației
  • c) au obținut locurile I, II sau III la etapele județene ale competițiilor/concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, de nivel național, organizate de Minister

Asociația Elevilor din Constanța

Asociatia aminteste ca la sfarsitul anului trecut a chemat in judecata 12 unitati administrativ-teritoriale. Care, timp de ani, au refuzat sa respecte legea si sa acorde burse scolare pentru zeci de mii de copii.

Acordarea burselor şcolare reprezintă principala modalitate de a încuraja elevii să obţină rezultate mai bune. Mai mult, acestea reprezintă şi o sursă de finanţare ce vine în sprijul elevilor şi a familiilor acestora. Pentru a acoperi costurile aferente şcolarizării, iar pe termen lun, scăderea ratei de abandon şcolar pentru elevii din mediile dezavantajate.

„Pentru copiii din mediile defavorizate aceste burse pot face diferenţa dintre un elev care abandonează şi unul care îşi continuă studiile şi reuşeşte să finalizeze studiile preuniversitare. Primarii acestor localităţi trebuie să nu scape din vedere faptul că legea nu se negociază şi că cererile noastre nu reprezintă un moft, ci realitatea.”-Andreea-Sabina Spătariu, preşedinte AEC

surse: asociatia elevilor , Agerpress , Edupedu
Pentru mai multe detalii: Andreea-Sabina Spătariu, preşedinte AEC

Primaria Harsova 2020 – Judetul Constanta

Distribuie: